Belangrijkste resultaten
In deze video vindt u alle hoogtepunten en de belangrijkste cijfers uit 2019:
In deze video vindt u alle hoogtepunten en de belangrijkste cijfers uit 2019:
Hier leest u wat de NTS in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft gedaan om publiek en professionals voor te bereiden op de komst van de nieuwe donorwet.
Een operatie waarbij iemand een donororgaan krijgt noemen we een transplantatie. Bekijk hieronder hoeveel transplantaties er in 2019 zijn geweest met organen van overleden donoren.
In 2010 redde een dubbele longtransplantatie het leven van Tamara Magdelijns (33) uit Deventer. Inmiddels is ze getrouwd én is er een gezonde zoon geboren. Nog steeds ziet Tamara een stijgende lijn in haar leven.
Bekijk hieronder hoeveel donorweefsels er in Nederland zijn gebruikt voor transplantatie bij een patiënt. We laten dit zien voor hoornvlies (cornea), hartkleppen, bot en huid.
Nieren en een stuk van de lever kunnen bij leven worden gedoneerd. Bekijk hieronder de cijfers over levende donoren.
In maart 2018 stond Alinda Lohuis een deel van haar lever af aan haar zoon Rudie. Na een heftig jaar geniet Alinda nu volop van haar gezonde knul die weer midden in het leven staat.
Bekijk hieronder de cijfers over de wachtlijsten voor een nier, alvleesklier, hart, long, lever en dunne darm. Sommige patiënten hebben meer organen nodig en staan op meer wachtlijsten. Het gaat om patiënten in Nederland.
*Dit getal staat niet voor patiënten. Soms wachten patiënten namelijk op meerdere organen en staan dan op meerdere wachtlijsten.
U ziet hieronder een overzicht van de uitgaven die de NTS in 2019 heeft gedaan.