Wachtlijst en transplantatie van hartkleppen

Hartkleppen zorgen ervoor dat het bloed in het hart in de goede richting stroomt. Als de hartkleppen niet goed werken, kan het hart het bloed niet goed door het lichaam pompen.

Bij hartklepdonatie wordt het hele hart uit het lichaam gehaald. Een arts of een uitnameteam bestaande uit studenten neemt het hart uit. De kleppen kunnen gebruikt worden voor transplantatie. Als de kleppen niet gebruikt kunnen worden voor transplantatie dan worden er stukjes van gemaakt. Deze stukjes worden gebruikt om vaten te repareren. 

De wachtlijst voor een hartklep

Patiënten die wachten op een hartklep wachten meestal op een specifieke klep die op dat moment niet beschikbaar is. Hierdoor ontstaat een zogenaamd 'relatief tekort' aan hartkleppen. In 2020 stonden er 7 patiënten op de wachtlijst voor een hartklep of bloedvat. In 2020 zijn er 164 hartklep- en vaattransplantaties uitgevoerd.

Toewijzen hartklep

Nadat het hart bij de donor is uitgenomen wordt het naar ETB-BISLIFE gebracht. Daar worden de kleppen uit het hart gehaald. De kleppen worden daarna beoordeeld, bewerkt en opgeslagen totdat de weefsels kunnen worden vrijgegeven en verzonden voor transplantatie. NTS is verantwoordelijk voor de toewijzing (allocatie) van vrijgegeven hartkleppen aan patiënten. De toewijzing hangt af onder andere van medische urgentie, leeftijd en regionale verdeling.

Lees meer over de Hartkleppenbank.

Ontvanger donorhartklep

De patiënten zijn vaak pasgeboren baby's met aangeboren hartafwijkingen en patiënten met acute ontsteking aan de hartklep, die met spoed een nieuwe hartklep nodig hebben. Een donorhartklep groeit niet mee. Kinderen hebben na een aantal jaar weer een nieuwe donorhartklep nodig.  

Operatie hartkleppen

Voor informatie over de operatie, risico's en herstelperiode bij een hartkleptransplantatie kunt u bij uw behandelend arts terecht.

Lees meer algemene informatie over de wachtlijst voor een weefseltransplantatie.