Ga naar de inhoud

registreer je oporgaandonatie.nu

Waarom donor worden

Ruim 5,8 miljoen mensen in Nederland hebben al laten vastleggen of ze na hun overlijden hun organen en weefsels willen doneren. En 3,5 miljoen Nederlanders zeggen 'Ja'. Meer dan voldoende zou je denken. Toch is dat niet zo. Iedere donorregistratie is belangrijk. Waarom?

Argumenten voor orgaandonatie

 • Van de 3,5 miljoen mensen die een ‘Ja’ hebben laten vastleggen wordt per jaar maar een paar honderd daadwerkelijk orgaandonor. De speciale omstandigheden om organen te kunnen doneren komen niet zo vaak voor. Daarvoor moet iemand medisch geschikt zijn en in het ziekenhuis overlijden, vaak op een intensive care.
 • In Nederland wachten gemiddeld rond de 1000 mensen op een nieuw orgaan. Per jaar gaan ongeveer 150 mensen op de wachtlijst dood terwijl ze wachten op een nieuw orgaan.
 • Registratie in het Donorregister zorgt ervoor dat de familie van een donor op een emotioneel moment hierover geen besluit hoeven te nemen. Dat is prettig voor hen en voor de arts. Als de overledene niets heeft geregistreerd in het Donorregister, ligt de beslissing namelijk bij de familie. Wanneer zij niet weten wat de overledene wilde, zeggen zij vaak nee tegen donatie
 • Eén donor kan 8 levens redden. Wanneer een donor alle organen kan doneren, is het mogelijk 8 levens te redden: met het hart, 2 nieren, 2 longen, de lever, de alvleesklier en de dunne darm. Gemiddeld doneert een donor 3 organen. Jaarlijks redden orgaandonoren zo de levens van circa 1200 mensen.
 • De kans dat je zelf ooit een orgaan nodig hebt is veel groter dan dat je na overlijden organen kunt doneren.
 • Organen worden zorgvuldig toegewezen aan de meest urgente patiënten op de wachtlijst. Rokers, alcoholisten en (drugs)verslaafden worden niet op de wachtlijst geplaatst zolang zij nog roken, drinken of gebruiken.

Wanneer je iemand kent die op de wachtlijst staat voor een orgaan of als je andere verhalen kent van betrokkenen ben je meestal snel overtuigd van het belang van orgaandonatie. Anderen hebben meer tijd nodig om een besluit te kunnen nemen.

Argumenten tegen orgaandonatie

 • Een reden om ‘Nee’ te zeggen tegen orgaandonatie is bijvoorbeeld de zorg dat familie geen afscheid kan nemen. Soms zijn mensen bang voor snijden in het lichaam, ook na de dood. Of ze vragen zich af of hun lichaam nog wel toonbaar is na de donatieprocedure.
 • Ook bestaat er soms wantrouwen over de medische wereld en angst dat je nog niet echt dood bent als ze je organen er uit halen. Die ideeën worden wel eens in de media versterkt wanneer de begrippen coma en hersendood door elkaar worden gehaald.
 • Sommige mensen geven aan niet te willen doneren aan iemand die ongezond leeft, een roker of een alcoholist. Een roker of een (alcohol)verslaafde komt echter niet op de wachtlijst  voordat zij gestopt zijn met roken, drinken of gebruiken.
 • Dat het niet bekend is naar wie je organen gaan kan ook een reden zijn om geen orgaandonor te willen zijn.
 • Sommige mensen vinden dat de mens een ziel heeft die niet zomaar los te zien is van het lichaam bij het overlijden. Ook bij bepaalde religies of geloofsovertuigingen wordt kritisch gedacht over het niet intact zijn van het lichaam na de dood.

Leg je keuze vast

Leg je keuze vast, of het nu een ‘Ja’ of een ‘Nee’ is of als je de keuze liever aan iemand anders over wilt laten. En bespreek jouw keuze ook met je familie en vrienden.

Emma Davids, ontvanger van een donorhart, in haar kamer

‘Je herboren voelen is heel bijzonder’

Ze fietst en sport, ze gaat hele dagen naar school en ze kan weer traplopen. Emma Davids (14) kreeg in de zomer van 2013 een donorhart en daarmee een ander leven. Omdat ze daar zo blij mee is, vertelt ze haar verhaal.

Lees het verhaal van Emma