Hoe gaat orgaandonatie?

De procedure voor orgaandonatie begint zodra het duidelijk is dat iemand niet meer beter wordt en doodgaat. Het moet vaststaan dat verder behandelen geen zin meer heeft. Meestal gaat het om patiënten op de intensive care van een ziekenhuis. 

Op dit plaatje ziet u wat er gebeurt als iemand orgaandonor wordt
Wat gebeurt er als iemand orgaandonor wordt?

Als iemand hersendood is

Hersendood betekent dat alle functies van de hersenen zijn gestopt en ook nooit meer kunnen herstellen. Dit komt voor bij mensen die met een ernstige hersenbeschadiging op de intensive care zijn opgenomen. De patiënt ligt aan het beademingsapparaat. Daardoor blijven de longen nog zuurstof opnemen en blijft het hart nog kloppen.

Lees meer over wat hersendood is en de onderzoeken

Als hart en bloedsomloop gestopt zijn

Bij donoren die zijn overleden na een hartstilstand is de bloedsomloop en ook de ademhaling gestopt. Artsen noemen dit ‘overlijden na een circulatiestop’. Dit heet ook Donation after Circulatory Death (DCD). Orgaandonatie kan dan nog mogelijk zijn.

Lees meer over als hart en bloedsomloop gestopt zijn.

Donoroperatie

Er zijn speciale teams die donoroperaties uitvoeren: Zelfstandig UitnameTeams (ZUT). Zo'n team bestaat uit een chirurg, een assistent-chirurg, een anesthesist, een anesthesiemedewerker, twee operatiekamerassistenten en een OK-orgaandonatiecoördinator. 

Lees meer over de donoroperatie. 

Na de donoroperatie

Wie iemand verliest, is vaak ontzettend verdrietig. Voor familie van orgaan- of weefseldonoren is dit niet anders dan voor andere mensen. Maar een orgaandonatieprocedure is een intensieve en emotionele gebeurtenis op een heel moeilijk moment. Daarom hebben zij vaak later nog vragen over de procedure of willen ze weten hoe anderen dit hebben ervaren.

Lees meer over de begeleiding rond donatie.

Meer weten over orgaandonatie?