Donorpraat: praat met elkaar over orgaandonatie

Wel of niet je organen en weefsels doneren? Dat is best een moeilijke keuze! Praten met naasten zoals je moeder, broer of goede vriend helpt. Wil je tips over hoe je het gesprek kunt voeren of ben je op zoek naar voorbeeldgesprekken? Bekijk hier de tips, de donorpraat-gesprekken en voorbeeldvragen.

Bekijk of lees de gesprekken

Jaïr: 'Ik wist niet dat ik op mijn achttiende een brief kreeg'

Nicht en neef Danishia (17) en Jaïr (19) gaan met elkaar in gesprek over orgaandonatie. Wisten zij dat je op je achttiende een brief ontvangt over de registratie in het Donorregister? En hebben ze een keuze gemaakt? 

Bekijk of lees het gesprek

Jamaica: 'Ik raakte een beetje in paniek'

Welke keuze hebben moeder Henny (59) en dochter Jamaica (36) gemaakt in het Donorregister? En weten ze van elkaars keuze af? 

Bekijk of lees het gesprek

Rob: 'Orgaandonatie? Voor wat, hoort wat'

Collega's Myrthe (24) en Rob (25) gaan in gesprek over orgaandonatie. Is je keuze in het Donorregister definitief? En kunnen zij zich voorstellen dat mensen géén orgaandonor willen zijn? 

Bekijk of lees het gesprek

Een gesprek over donatie

Sommige mensen vinden orgaan- en weefseldonatie een lastig onderwerp om thuis te bespreken. We praten er niet zo snel over met onze vrienden en familie. Terwijl het goed is om van elkaar te weten wie wel of geen donor wil zijn. Dan kom je niet voor verrassingen te staan.

Handige gespreksvragen en tips

Weet je niet zo goed hoe je het gesprek begint? Lees hieronder een aantal vragen en handige tips om het gesprek te starten.

Gespreksvragen

  • Heb je al een keuze gemaakt of moet je die nog maken?
  • Weet je of je je keuze nog kan aanpassen?
  • Weet jij eigenlijk hoe ik geregistreerd sta in het Donorregister?
  • Weet je welke organen je allemaal kunt doneren? 
  • Weet jij of je nog afscheid kan nemen van iemand die zijn organen heeft gedoneerd?  

Handige tips

  • Vertel aan het begin van het gesprek dat je nieuwsgierig bent en geen oordeel hebt.
  • Neem de tijd voor het gesprek. Ga het gesprek bijvoorbeeld aan tijdens de koffie! Zo heb je echt de tijd om naar elkaar te luisteren.
  • Geef je gesprekspartner de ruimte om een verhaal te delen. Onderbreek elkaar niet. 

Ontdek alle gespreksvragen en tips

Benieuwd naar meer gespreksvragen en tips? Ontdek hieronder alle vragen en tips voor een goed gesprek over orgaandonatie. 

Ga naar gespreksvragen en tips

Hulp nodig bij het maken van een keuze?

Orgaandonor worden of niet. Dat is geen gemakkelijke keuze. Daarom helpen we je graag bij het maken van een bewuste keuze. Ontdek hieronder tips, verhalen en meningen van anderen over orgaan- en weefseldonatie. 

Ontdek hulp bij jouw keuze