Donorgesprek

Orgaandonatie: wat wil jouw familie eigenlijk?

Sta jij weleens stil bij orgaandonatie met vrienden en familie? Zorg dat je op de hoogte bent van elkaars keuze. Dit voorkomt onverwacht nieuws of moeilijke keuzes op een verdrietig moment. 

Orgaandonatie: wat wil jouw familie eigenlijk?

Sta jij weleens stil bij orgaandonatie met vrienden en familie? Zorg dat je op de hoogte bent van elkaars keuze. Dit voorkomt onverwacht nieuws of moeilijke keuzes op een verdrietig moment. 

Vraag het gewoon!

Wist je dat 40 procent van jongvolwassenen tussen de 18 en 24 met ouders géén idee heeft hoe zijn ouders in het Donorregister staan? Daarnaast weet de helft van de 40 tot 60-jarigen met kinderen niet welke keuze hun kinderen gemaakt hebben in het Donorregister.* Als je niet weet hoe je naasten in het Donorregister staan, ben je dus niet de enige.

Hoog tijd dus om het gesprek aan te gaan. Zo voorkom je onverwacht nieuws en moeilijke keuzes op een toch al verdrietig moment. Met één gesprek ben je op de hoogte. Dus laat je niet verrassen en vraag het gewoon!

*Bron: Ipsos onderzoek januari 2024 in opdracht van NTS

Tips voor een goed gesprek

Een gesprek over orgaandonatie hoeft helemaal niet moeilijk of ongemakkelijk te zijn. Wees open naar elkaar, ook als iemand een andere mening heeft dan jij. Zo ben je in één gesprek een stuk wijzer. 

Meer tips voor een goed donorgesprek

Waarom praten over orgaandonatie?

Waarom is praten met naasten belangrijk?

Waarom is het zo belangrijk dat je met je naasten over orgaandonatie praat? Dat vertellen artsen Diederik Gommers, Farid Abdo en nabestaande Michelle Tijssen.

Bekijk hier de video's

'Van Mats mochten ze alles hebben, behalve zijn ogen en huid'

Drie dagen voor hij overlijdt na een ernstig ongeluk, besprak Mats (19) zijn keuze in het Donorregister nog met zijn opa en oma. Daardoor wisten zijn ouders Niels en Litania precies wat hun zoon wel en niet wilde doneren. 

Lees hier het verhaal van Mats

‘Gelukkig wisten we wat Lisanne wilde’

Tijdens een vakantie in Frankrijk kwam de 28-jarige Lisanne ongelukkig ten val. In het ziekenhuis werd ze hersendood verklaard. De partner en ouders van Lisanne moesten een keuze maken over orgaandonatie. ‘Het gaf rust dat we wisten wat onze dochter wilde’, zegt vader Rob nu.

Lees haar verhaal

Veelgestelde vragen

Week van het Donorgesprek

Tijdens de Week van het Donorgesprek stimuleren we iedereen in Nederland om met hun dierbaren in gesprek te gaan over orgaandonatie. Met één gesprek voorkom je onverwacht nieuws en moeilijke keuzes op een verdrietig moment. Van 7 tot en met 13 oktober 2024 is het weer de Week van het Donorgesprek.