Donorgesprek

Orgaandonatie: Wat wil jouw familie eigenlijk?

Sta jij weleens stil bij orgaandonatie met vrienden en familie? Zorg dat je op de hoogte bent van elkaars keuze. Dit voorkomt onverwacht nieuws of moeilijke keuzes op een verdrietig moment. 

Orgaandonatie: Wat wil jouw familie eigenlijk?

Sta jij weleens stil bij orgaandonatie met vrienden en familie? Zorg dat je op de hoogte bent van elkaars keuze. Dit voorkomt onverwacht nieuws of moeilijke keuzes op een verdrietig moment. 

Vraag het gewoon!

Iedereen vanaf 18 jaar staat in het Donorregister. Jij bepaalt met welke keuze je erin staat. Maar weet jouw familie ook wat jouw keuze is? En stel dat een dierbare overlijdt: weet je dan wat zijn of haar keuze is? Ga met elkaar in gesprek. Zo voorkom je onverwacht nieuws en moeilijke keuzes op een verdrietig moment. Met één gesprek ben je op de hoogte. Dus: "Vraag het gewoon!"

3 tips voor een goed donorgesprek

Een gesprek over orgaandonatie hoeft helemaal niet moeilijk of ongemakkelijk te zijn. Vraag het gewoon! Maak er een interessant gesprek van met onderstaande tips:

Tip 1. Wees open naar elkaar 

Iemand kan een andere mening dan jij hebben. Vertel aan het begin van het gesprek dat je nieuwsgierig bent en geen oordeel hebt.

Tip 2. Koekje erbij?

Neem de tijd voor het gesprek. Ga het gesprek bijvoorbeeld aan tijdens de koffie! Zo heb je echt de tijd om naar elkaar te luisteren.

Tip 3. Bekijk alle gespreksvragen en tips

Extra houvast nodig? Bekijk dan de gespreksvragen en tips hieronder. Hier vind je tips en gespreksvragen om het gesprek over orgaandonatie nóg makkelijker te maken. 

Bekijk de gespreksvragen en tips

Meer weten over orgaandonatie?

Waarom is praten met naasten belangrijk?

Waarom is het zo belangrijk dat je met je naasten over orgaandonatie praat? Dat vertellen artsen Diederik Gommers, Farid Abdo en nabestaande Michelle Tijssen.

Bekijk hier de video's

Hoe denken anderen over orgaandonatie?

In Donorpraat gaan vrienden, familie en collega's in gesprek over orgaandonatie. Wat is hun kijk op orgaandonatie? En hoe gaan zij dit gesprek aan? 

Lees of bekijk hier de Donorpraat video's

Alles over orgaan- en weefseldonatie

Hoe werkt orgaandonatie? Welke organen kun je doneren en wat betekent hersendood? Hier vind je alle antwoorden op jouw vragen rondom orgaan- en weefseldonatie. 

Lees meer over orgaandonatie

Veelgestelde vragen

Week van het Donorgesprek

Tijdens de Week van het Donorgesprek stimuleren we iedereen in Nederland om met hun dierbaren in gesprek te gaan over orgaandonatie. Met één gesprek voorkom je onverwacht nieuws en moeilijke keuzes op een verdrietig moment. Van 7 tot en met 13 oktober 2024 is het weer de Week van het Donorgesprek.