Week van het Donorgesprek

Vraag het gewoon!

Tijdens de Week van het Donorgesprek (9 t/m 15 oktober) stimuleren we iedereen in Nederland om in gesprek te gaan over orgaandonatie. Het thema van dit jaar is: "Vraag het gewoon!"  

Vraag het gewoon!

Tijdens de Week van het Donorgesprek (9 t/m 15 oktober) stimuleren we iedereen in Nederland om in gesprek te gaan over orgaandonatie. Het thema van dit jaar is: "Vraag het gewoon!"  

Orgaandonatie: wat wil jouw familie eigenlijk?

In het Donorregister kun je veel verschillende keuzes invullen. Maar stel dat een naaste (plotseling) overlijdt: weet je dan wat zijn of haar keuze is? Door met elkaar in gesprek te gaan, voorkom je dat je dierbaren onverwacht nieuws moeten verwerken of moeilijke keuzes moeten maken terwijl ze al verdriet hebben. Eén gesprek kan dit voorkomen. Dus: "Vraag het gewoon!"

3 tips voor een goed donorgesprek

Een gesprek over orgaandonatie hoeft helemaal niet moeilijk of ongemakkelijk te zijn. Vraag het gewoon! Maak er een interessant gesprek van met onderstaande tips:

Tip 1. Wees open naar elkaar 

Iemand kan een andere mening dan jij hebben. Vertel aan het begin van het gesprek dat je nieuwsgierig bent en geen oordeel hebt.

Tip 2. Koekje erbij?

Neem de tijd voor het gesprek. Ga het gesprek bijvoorbeeld aan tijdens de koffie! Zo heb je echt de tijd om naar elkaar te luisteren.

Tip 3. Download de gesprekskaarten

Extra houvast nodig? Download dan de gesprekskaarten. Hier vind je tips en gespreksvragen om het gesprek over orgaandonatie nóg makkelijker te maken. 

Download de gesprekskaarten

Meer weten over orgaandonatie?

Waarom is praten met naasten belangrijk?

Waarom is het zo belangrijk dat je met je naasten over orgaandonatie praat? Dat vertellen artsen Diederik Gommers, Farid Abdo en nabestaande Michelle Tijssen.

Bekijk hier de video's

Praten over orgaandonatie

In Donorpraat gaan vrienden, familie en collega's in gesprek over orgaandonatie. Hoe denken anderen over orgaandonatie? En hoe gaan zij dit gesprek aan? 

Lees of bekijk hier de Donorpraat video's

Alles over orgaan- en weefseldonatie

Hoe werkt orgaandonatie? Welke organen kun je doneren en wat betekent hersendood? Hier vind je alle antwoorden op jouw vragen rondom orgaan- en weefseldonatie. 

Lees meer over orgaandonatie

Veelgestelde vragen