Publicaties en naslag

Cijfers over donatie en transplantatie

Wat betekende het coronavirus voor het aantal donaties en transplantaties? En wat hield dit in voor de mensen op de wachtlijst? Lees het persbericht met de belangrijkste cijfers en gebeurtenissen uit 2020.

Bekijk de jaarcijfers

Jaarcijfers 2020

Hoeveel mensen staan er op de wachtlijst? Hoeveel donaties en transplantaties van weefsels en organen waren er in een bepaalde periode? We rapporteren per maand en per jaar. De jaarcijfers vernieuwen we elk jaar in april/mei. Meer cijfers vindt u in onze jaarverslagen.

Bekijk de belangrijkste jaarcijfers over wachtlijsten en transplantaties van organen en weefsels


Organen: cijfers afgelopen maanden

Het aantal donoren verschilt per maand. Donatie kan alleen als de overledene medisch geschikt is voor donatie en als er toestemming is voor donatie. Gemiddeld doneren tussen de 10 en 30 overledenen hun organen. De definitieve jaarcijfers zijn te bekijken in het jaarverslag van de Nederlandse Transplantatie Stichting.

Bekijk de maandcijfers van de organen


Weefsels: cijfers afgelopen maanden

Bekijk hier hoeveel patiënten op dit moment wachten op weefsel. U ziet ook hoeveel weefseldonoren en hoeveel weefseltransplantaties er zijn geweest. De definitieve jaarcijfers vindt u in het jaarverslag.

Bekijk de maandcijfers van de weefsels


Organen: cijfers van de afgelopen jaren

Hoeveel patiënten staan er op de wachtlijsten en hoeveel transplantaties zijn er geweest? Niet alle patiënten die een orgaan nodig hebben staan 'actief' op de wachtlijst voor een transplantatie. We tonen alleen die patiënten die sterk genoeg zijn voor deze zware operatie (transplantabel zijn). De behoefte aan organen is dus groter dan dat de wachtlijsten laten zien.

Bekijk hier de wachtlijsten en transplantaties van hart, nier, lever, long en alvleesklier (pancreas)


Weefsels: cijfers van de afgelopen jaren

Hoeveel patiënten staan er op wachtlijsten voor een weefseltransplantatie en hoeveel weefseltransplantaties zijn er geweest per weefsel? We laten dit zien voor hoornvlies (cornea), hartklep en bot.


Hoe lang gaat een donororgaan mee?

De meeste getransplanteerde organen gaan jaren mee. We houden bij hoe lang een donororgaan meegaat.

Bekijk hoe succesvol orgaantransplantaties zijn


Keuzes in het Donorregister

Hoe vaak zoekt de arts bij iemands dood op welke keuze in het Donorregister staat? En hoeveel personen hebben hun keuze in het Donorregister gezet?

Het Donorregister houdt hierover nog meer gegevens bij. Die kunt u bekijken op Donorregister.

Bekijk de cijfers van het Donorregister


Cijfers wachttijd niertransplantatie per bloedgroep

Voor nierpatiënten is de wachttijd per bloedgroep en programma wisselend. Dit verschil is terug te zien in de cijfers van de wachttijd van dialyse tot aan transplantatie.

Bekijk de cijfers