Ziekte en donor zijn

Kunt u donor worden als u kanker, multiple sclerose (MS) of diabetes heeft? En kunt u met het coronavirus nog orgaan- en/of weefseldonor zijn? 

Kanker 

Kanker en de behandeling voor deze ziekte kunnen een belemmering zijn voor donatie. Dat hoeft niet altijd zo te zijn. Dat hangt af van hoe en wanneer iemand komt te overlijden. Ook medicijnen en chemokuren en het soort kanker hebben invloed of iemand donor kan zijn. 

Multiple sclerose (MS)

Mensen met MS kunnen wel organen doneren, maar geen weefsels. Dat komt omdat artsen niet weten waardoor de ziekte wordt veroorzaakt. Artsen kunnen niet uitsluiten dat het om een virus gaat. 

Diabetes

Diabetes kan schadelijk zijn voor de organen. De arts zal na overlijden onderzoeken of uw organen of weefsels nog geschikt zijn om te transplanteren.

Corona

De arts test altijd op het coronavirus. Bent u niet besmet of genezen van het virus dan kunt u orgaan- en/of weefseldonor zijn. Als u besmet bent kunt u geen donor zijn. 

Belangrijk voor alle ziektes

Leg uw gewenste keuze vast in het Donorregister. U geeft hiermee aan of u bereid bent om uw organen en weefsels te doneren of niet. Of u uiteindelijk geschikt bent valt nog niet te zeggen. Orgaandonatie is alleen mogelijk onder bepaalde omstandigheden. U moet voor orgaandonatie in het ziekenhuis overlijden anders kunt u geen orgaandonor zijn. Voor weefseldonatie gelden strengere regels dan voor orgaandonatie. Organen zijn levensreddend en weefsels meestal niet. 

Pas op het moment dat u komt te overlijden kan een arts bepalen of orgaan- of weefseldonatie mogelijk is. Er wordt daarvoor eerst zorgvuldig onderzoek gedaan. U hoeft niet bang te zijn dat uw organen of weefsels naar een patiënt zullen gaan als ze niet goed zijn.

Meer weten over orgaandonatie