Mag je organen doneren als je homo bent?

Homoseksualiteit is geen reden om iemand uit te sluiten voor orgaan- en weefseldonatie. Iedereen kan een keuze invullen in het Donorregister. Er wordt daarbij geen onderscheid gemaakt tussen seksuele geaardheid. Iedereen kan doneren na overlijden, maar alleen als organen en weefsels daarvoor nog geschikt zijn.

Bij transplantatie is het belangrijk dat de gedoneerde organen of weefsels gezond zijn. Zo zorgen we ervoor dat patiënten niet nog zieker worden en dat het orgaan of weefsel zo goed mogelijk gaat werken. Daarom onderzoeken artsen altijd alle organen en weefsels op ziekten en infectieziekten zoals seksueel overdraagbare ziekten.

Strengere regels bij weefseldonatie

Bij weefseldonatie gelden heel strenge regels. Artsen willen daarmee geen enkel risico nemen. Weefsels verbeteren de kwaliteit van leven, maar zijn meestal niet levensreddend. Daarom zijn de regels voor weefseldonatie strenger dan voor orgaandonatie.

Uit onderzoek is gebleken dat mannen die seks hebben met mannen een grotere kans op infecties hebben dan mensen met alleen heteroseksueel contact. Homo- en heteroseksuele mannen die vier maanden voor hun overlijden seks hebben gehad met mannen kunnen daarom geen weefsels doneren.

Orgaandonatie kan dan soms nog wél. Dat klinkt misschien vreemd maar het risico op een ziekte die wordt overgedragen bij een orgaantransplantatie staat dan tegenover het risico op overlijden wanneer er geen orgaan beschikbaar komt. Patiënten en hun behandelend artsen zullen dit risico afwegen.  
 

Uw keuze invullen, veranderen of bekijken