Wat betekent wetenschappelijk onderzoek?

Na het uitnemen van een orgaan of weefsel kan blijken dat een orgaan of weefsel tóch niet geschikt is voor transplantatie. Bijvoorbeeld omdat de kwaliteit van het orgaan of weefsel onvoldoende is. Of omdat onverwachts iets wordt gevonden waardoor het orgaan niet meer geschikt is voor transplantatie

Wat is precies wetenschappelijk onderzoek voor transplantatie? Dat is bijvoorbeeld microscopisch onderzoek naar de samenstelling van het orgaan of onderzoek naar hoe organen het beste bewaard kunnen worden. Het orgaan of weefsel mag niet gebruikt worden voor transplantatieonderzoek als de donor of zijn familie hier tegen bezwaar heeft gemaakt.

Bezwaar maken tegen transplantatieonderzoek

Wilt u niet dat uw organen of weefsels worden gebruikt voor transplantatieonderzoek? Kruis dat dan aan bij uw toestemming in het Donorregister. U doet dit door uw registratie bij keuze 1 te wijzigen na inloggen met uw DigiD.

Bezwaar maken kan ook direct op het papieren donorformulier. U kunt hier aangeven of u toestemming geeft of niet. 

Verschil met uw lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap

Het transplantatieonderzoek wordt vaak verward met het lichaam schenken aan de wetenschap. Maar dat is iets heel anders. Wie z’n lichaam beschikbaar stelt aan de wetenschap geeft zijn hele lichaam na overlijden aan een anatomisch instituut van een universiteit. Het lichaam keert dan niet meer terug naar de familie. Er is ook geen begrafenis of crematie. Ook dit is anders bij orgaan- en weefseldonatie: dan komt het lichaam wel weer terug bij de familie.

Als iemand toestemming heeft gegeven voor orgaan- en weefseldonatie en zich óók heeft aangemeld bij een anatomisch instituut dan krijgt orgaandonatie altijd voorrang. Sommige universiteiten (anatomisch instituten) kunnen ook na orgaan- en weefseldonatie een lichaam aannemen voor de wetenschap, maar niet allemaal.

Wilt u meer weten over de combinatie van orgaan- en weefseldonatie en ter beschikking stellen aan de wetenschap dan kunt u contact opnemen via www.lichaamsdonatie.info.