Hoe denken anderen over donor worden?

Veel mensen boven de 18 jaar hebben inmiddels een bewuste keuze ingevuld in het Donorregister. Dat is niet altijd een eenvoudige keuze. Er zijn mensen voor, maar ook tegen donatie. En sommigen twijfelen nog. Deze verhalen van anderen over orgaandonatie kunnen u misschien helpen bij het maken van een keuze. 

Ik vind het gewoon doodeng

Nadenken over de dood is voor de meeste mensen niet iets wat ze graag doen. En het idee dat er na je overlijden in je gesneden kan worden is voor sommigen doodeng. Ook denken mensen vaak dat je er niet meer goed uitziet na de donatie, zodat familie en vrienden geen afscheid meer kunnen nemen. Dit laatste is gelukkig niet zo. Lees hier hoe je er uitziet na donatie

Wat zijn de gevolgen van donatie als nabestaanden afscheid willen nemen? Veel mensen weten daar te weinig van, ik wist dat ook niet.

Handan van der Meulen-Kılıç

Het mag niet van mijn geloof

Geloof is ook voor veel mensen een belangrijke hindernis. Er bestaan per geloof soms meerdere meningen die zelfs binnen stromingen van een geloof verschillend kunnen zijn. We raden iedereen daarom aan om  vragen te stellen aan iemand binnen de eigen geloofsgemeenschap. En erover te praten, met mensen die belangrijk voor u zijn in uw geloof. 

Ik ben al te oud, ik leef ongezond

Leeftijd is minder belangrijk bij orgaan- en weefseldonatie. Donatie kan vanaf de geboorte tot op hoge leeftijd. U kunt ook doneren als u ziek bent of medicijnen gebruikt. Bij uw overlijden kijkt een arts welke organen of weefsels nog gebruikt kunnen worden voor een patiënt. Soms zijn organen of weefsels niet meer geschikt voor transplantatie. Door bijvoorbeeld een beschadiging. Maar pas rond uw overlijden kan een arts dat bepalen. 

Ik wil zelf bepalen

‘Ik wil kunnen bepalen wie mijn organen krijgt’ of ‘Ik wil zelf mensen kunnen uitsluiten’ hoor je soms. Dat kan helaas niet. Dat is zo vastgelegd in de wet. Toewijzen van een orgaan gaat alleen op grond van medische gegevens, zoals bloedgroep, weefseltypering, lengte, gewicht. Ook hoe ziek iemand is en wachttijd spelen daarbij een rol. Eigen voorkeur is niet in te passen bij het toewijzen van organen. Organen en weefsels worden zo eerlijk verdeeld.  

Ik wil patiënten helpen

Waarom kozen mensen er ook voor om wel donor te willen worden? Dat doen ze meestal om mensen die ziek zijn te helpen. Mensen die 'ja' zeiden gebruikten dit het meest als argument om donor te worden. Levens verlengen, de kwaliteit van iemands leven verbeteren. Vooral mensen die in hun omgeving hebben meegemaakt wat een transplantatie voor iemand kan betekenen weten hoe een donororgaan een leven kan veranderen. 

Wat ik niet wist, is dat je kunt kiezen welke organen en weefsels je wilt doneren. Dat je dus bij bepaalde dingen ‘nee’ kunt invullen. Ik dacht altijd dat het om je hele lichaam ging. Best een verschil dus.

Jaïr Kluivert

De verhalen kunt u hier lezen. De successen, maar ook de tegenslagen. Sommigen vinden het een kleine moeite om 'ja' te zeggen tegen donatie. 'Ik heb toch niets meer aan mijn organen na mijn dood’. Maar het is zeker niet voor iedereen zo eenvoudig. Wat wel zo lijkt te zijn is dat mensen die ervoor gekozen hebben om donor te zijn, daar vaak een goed gevoel aan overhouden. Zij doet het dus ook een beetje voor zichzelf. 

Meer over orgaan- en weefseldonatie