Les over orgaandonatie in de klas

Jongeren ontvangen op hun achttiende een overheidsbrief over orgaandonatie. In deze brief wordt gevraagd om een keuze door te geven in het Donorregister. Als docent speel je een belangrijke rol in het vormen van een mening over dit onderwerp. De lesmodules van Donorwise helpen je om orgaandonatie bespreekbaar te maken in de klas. 

Wat leren jongeren in de les? 

De les over orgaandonatie bestaat uit drie modules: organen, doneren en mening. In één lesuur leren leerlingen de basiskennis over organen in het menselijk lichaam en over orgaandonatie. 

Voor welke leerlingen is de les ontwikkeld?  

De gratis les over orgaandonatie en de anatomie van het menselijk lichaam is speciaal ontwikkeld voor:

  • leerlingen uit het voortgezet onderwijs;
  • mbo-studenten. 

Waarom is deze les belangrijk voor jongeren?  

Door het onderwerp orgaandonatie bespreekbaar te maken in de klas, vergroot je de kennis van je leerlingen. Daarnaast stimuleert het de meningsvorming. Hierdoor kunnen leerlingen zelf een weloverwogen besluit maken in het Donorregister, zodra ze achttien zijn.

Hoe ga je aan de slag met de modules?  

Als docent kies je zelf met welk onderdeel van de les je aan de slag gaat. De les bestaat uit ondere andere filmpjes, quizzen en prikkelende stellingen voor discussie in de klas. De module is ingericht zodat leerlingen een eigen mening vormen over orgaandonatie.  

Ontdek hier de gratis les van Donorwise

Ga direct aan de slag met de lesmodules van Donorwise. 

Ga naar het lespakket

Docent vertelt over Donorwise

'Je lichaam ligt uit elkaar, er blijft niks van je over.' Dat en andere misverstanden over orgaandonatie helpt biologiedocente Lisa Verweij bij haar klassen 3 vmbo uit de wereld.

Lees meer

Vraag een gastles aan

Als alternatief voor Donorwise is het mogelijk om een gastdocent aan te vragen. Tijdens deze gastles ontdekken je leerlingen wat orgaan- en weefseldonatie inhoudt. Er is ruimte voor vragen en de leerlingen worden uitgedaagd om met elkaar te discussiëren. Hierdoor wordt de eigen meningsvorming gestimuleerd. Het maakt niet uit waar leerlingen voor kiezen, als ze maar kiezen!

Vraag direct aan

Ontvang een ervaringsdeskundige

Naast de les over orgaandonatie kun je een ervaringsdeskundige (een ontvanger van een donororgaan of nabestaande) uitnodigen. Deze ervaringsverhalen brengen het onderwerp tot leven. Een ervaringsdeskundige aanvragen is een aanvulling op een les van Donorwise of de professionele gastles. Stuur een e-mail om een ervaringsdeskundige aan te vragen.

Misschien vind je dit ook interessant