Een nier doneren aan een onbekende

Een nier afstaan aan iemand die je niet kent, noemen we altruïstisch doneren. Zo'n orgaandonatie wordt ook wel anonieme donatie of ongerichte donatie genoemd.

Als je klikt op dit filmpje ga je direct naar Youtube. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe je bij leven een nier af kunt staan
Bij leven een nier afstaan hoe gaat dat?

Wil je een nier doneren aan een onbekende? Dan krijg je hierover vast vragen uit je omgeving. Ook het ziekenhuis zal extra vragen stellen. Zorg dat je goed kunt uitleggen waarom je dit graag wilt. Wat je wilt doen, gebeurt niet vaak. Maar als de donatie doorgaat, is het iets heel bijzonders.

Deelname aan het cross-over programma

In het verleden doneerde een anonieme donor meestal een nier aan een patiënt in het eigen ziekenhuis. Tegenwoordig kan een anonieme donor meedoen aan het landelijke cross-over programma. Dit is een landelijk programma waaraan meerdere koppels (niet-anonieme donoren en hun ontvangers) meedoen. Deelname aan dit programma geeft nierpatiënten die op de wachtlijst staan en veel antistoffen hebben of om andere redenen geen geschikte donor kunnen vinden meer kans op een donornier. Lees meer over cross-over nierdonatie.

Reageren op oproep via sociale media, krant of tv

Het kan ook zijn dat een donor reageert op een oproep van een patiënt via bijvoorbeeld sociale media zoals Facebook, de krant of tv. Dit noemen wij 'gericht altruïstisch doneren'.

Heb je een ontvanger op het oog, maar ken je deze persoon niet of nauwelijks? Zijn jullie bijvoorbeeld via sociale media met elkaar in contact gekomen? Dan heeft het ziekenhuis twee voorwaarden voor donatie: de donor en de ontvanger moeten met elkaar in contact staan en de donor mag geen geld of cadeaus krijgen voor zijn of haar donatie. Daarnaast gelden de wettelijke voorwaarden voor orgaandonatie bij leven.

Om snel en makkelijk vast te kunnen stellen of je geschikt bent als donor, vragen sommige ziekenhuizen een aantal gegevens, zoals je bloedgroep, bloedsuiker- en creatinine-waarden. Deze gegevens kunt je opvragen via je eigen huisarts. Andere ziekenhuizen nemen telefonisch een vragenlijst door.

Op basis van de verzamelde gegevens besluit het ziekenhuis of het zinvol is om door te gaan met verdere voorlichting en uitgebreid onderzoek naar geschiktheid. Vaak reageren meer mensen op een oproep van een patiënt. In dat geval bepaalt het ziekenhuis meestal welke donor als eerste verder onderzocht wordt.

Aan wie kun je een nier doneren?