Aanmelden voor cross-over nierdonatie

Jullie hoeven je als donor en ontvanger niet zelf aan te melden voor het cross-over programma. Het transplantatieziekenhuis meldt jullie aan bij de NTS. 

Gegevens donor naar NTS

Het ziekenhuis zet de persoonlijke gegevens van de donor in het computersysteem van de NTS. En ook zijn of haar bloedgroep en eerder vastgestelde weefselkenmerken. De gegevens van de ontvanger zijn al bij de NTS bekend. Want alle ontvangers zijn gescreend om voor transplantatie in aanmerking te komen. 

Bloed naar laboratorium 

Als het ziekenhuis jullie aanmeldt voor cross-over, neemt het ook bij jullie allebei bloed af. Dit gaat naar het referentielaboratorium in Leiden. Het bloed is later nodig om kruisproeven te doen tussen het bloed van de ontvangers en dat van hun mogelijke nieuwe donoren.

Wanneer kunt u meedoen? 

Koppels bij wie directe donatie niet mogelijk is, kunnen meedoen zodra:

  • de donor geschikt is bevonden om een nier af te staan en
  • de ontvanger door het eigen behandelteam goedgekeurd is voor een transplantatie en in een goede conditie is om een donornier te ontvangen. Daarbij moet de nierfunctie van de ontvanger zo slecht zijn dat een transplantatie nodig is. 

Goedkeuring donor blijft 1 jaar geldig

Als een donor is goedgekeurd voor donatie, blijft het medische oordeel 1 jaar geldig. Als jullie als koppel aan meerdere matchrondes meedoen, hoeft de donor dus niet elke keer opnieuw onderzocht te worden. Alleen als er iets verandert in de gezondheidssituatie van de donor, vinden er in dit jaar voor een deel nieuwe onderzoeken plaats. Is er pas na 1 jaar een match, dan wordt de donor op dat moment voor een deel opnieuw onderzocht.

Geen gevolgen voor positie op de wachtlijst 

Staat de ontvanger ook al als actief wachtend op de wachtlijst voor een nier van een overleden donor? Dan blijft hij op deze lijst staan tot het moment dat een matchronde start. Daarna staat hij tijdelijk als ‘niet transplantabel’ of ‘niet actief wachtend’ op deze lijst. Dat betekent dat hij op dat moment geen oproep kan krijgen voor een transplantatie met een nier van een overleden donor. 

Levert een matchronde niets op? Dan zorgt de nierspecialist ervoor dat de patiënt weer als ‘transplantabel’ of ‘actief wachtend’ op de wachtlijst komt te staan. De kans van de ontvanger op een nier van een overleden donor wordt hiermee niet verlaagd. De dag van de eerste dialyse blijft voor een groot deel bepalend voor zijn plaats op de wachtlijst. 

Ook patiënten die niet of nog niet op de wachtlijst staan, kunnen meedoen aan het cross-over programma.