Een nier doneren aan een onbekende

Een nier of een deel van uw lever afstaan aan iemand die u niet kent, noemen we altruïstisch doneren. Zo'n orgaandonatie wordt ook wel anonieme donatie of ongerichte donatie genoemd.

In dit filmpje wordt uitgelegd hoe u bij leven een nier af kunt staan
Bij leven een-nier afstaan hoe gaat dat?

Overweegt u om een nier of deel van uw lever te doneren aan een onbekende? Dan krijgt u hierover vast vragen uit uw omgeving. Ook het ziekenhuis zal extra vragen stellen. Zorg dat u goed kunt uitleggen waarom u dit graag wilt. Wat u wilt doen, gebeurt niet vaak. Maar als de donatie doorgaat, is het iets heel bijzonders. 

Deelname aan het cross-over programma

Mensen die anoniem (altruïstisch) doneren kunnen tegenwoordig meedoen aan het landelijke cross-over programma. In het verleden doneerden ze meestal een nier aan een patiënt in het eigen ziekenhuis. Maar nu dit ook landelijk kan, wordt de kans groter dat u met een donatie meerdere geslaagde transplantaties in gang kunnen zetten. Daarnaast helpt u met deelname aan het cross-over programma ook een nierpatient op de wachtlijst. Lees meer.

Reageren op oproep via sociale media, krant of tv

Vaak wil een altruïstische donor iets doen voor alle patiënten op de wachtlijst. Maar steeds vaker reageert iemand op een oproep van een patiënt via bijvoorbeeld sociale media zoals Facebook, de krant of tv. Dan wilt u als donor 'gericht altruïstisch doneren'.

Hebt u wel een ontvanger op het oog, maar kent u hem of haar niet of nauwelijks? Zijn jullie bijvoorbeeld via sociale media met elkaar in contact gekomen? Het transplantatieziekenhuis heeft 2 voorwaarden voor donatie: de donor en de ontvanger moeten met elkaar in contact staan en de donor mag geen geld of cadeaus krijgen voor zijn of haar nier of deel van de lever. Daarnaast gelden de wettelijke voorwaarden voor orgaandonatie bij leven.

Om snel en makkelijk vast te kunnen stellen of u geschikt bent als donor, vragen sommige ziekenhuizen een aantal gegevens, zoals uw bloedgroep, bloedsuiker- en creatinine-waarden. Deze gegevens kunt u krijgen via uw eigen huisarts. Andere ziekenhuizen nemen met mogelijke donoren telefonisch een vragenlijst door.

Op basis van de verzamelde gegevens besluit het ziekenhuis of het zinvol is om door te gaan met verdere voorlichting en uitgebreid onderzoek naar geschiktheid. Vaak reageren meer mensen op een oproep van een patiënt. In dat geval bepaalt het ziekenhuis meestal welke donor als eerste verder onderzocht wordt.

Aan wie kunt u een nier doneren?