Hoe lang gaat een donororgaan mee?

Deze grafieken heten transplantaatoverlevingscurves of Kaplan Meier-curves. We gebruiken hiervoor de gegevens uit de Nederlandse Orgaantransplantatieregistratie (NOTR). Daarin staat wat er gebeurt met de nieren, levers, longen, harten en alvleesklieren ná transplantatie.

In de grafieken zie je gemiddelden van groepen patiënten, weergegeven in procenten. We keken hierbij naar orgaantransplantaties die gedaan zijn tussen 2000 tot en met 2015. Vervolgens keken we hoe lang na de transplantatie een orgaan nog blijft werken.

We tellen alleen transplantaties mee als een patiënt slechts één orgaan heeft ontvangen. 

Voor iedere ontvanger is het anders

Het percentage goed werkende organen na een transplantatie is een gemiddelde voor alle patiënten samen. De kans dat een donororgaan lang en goed blijft werken kan voor iedere ontvanger anders zijn. Medische gelijkenis tussen donor en patiënt hebben bijvoorbeeld invloed op het succes van een transplantatie. Ook de leeftijd van de donor speelt mee. En de leeftijd en de gezondheid van de ontvanger, ook na de transplantatie. Praktische tips en adviezen voor patiënten zijn verzameld in het e-book 'Leven na een transplantatie' van het Leids Universitair Medisch Centrum.

​Wacht je op een orgaan van een donor of heb je een orgaan ontvangen? Dan adviseren we je om je eigen arts uitleg te vragen over wat je persoonlijk kunt verwachten. Hij of zij kan helpen een persoonlijke inschatting te maken.

Na 5 jaar werkt gemiddeld 83 procent van de nieren nog die van een levende donor komen. Bij een nier van een overleden donor is dit percentage rond de 69 procent. 

Hoe lang gaat een donornier mee?

In de grafieken zie je hoeveel procent van de organen goed blijft werken na de eerste 5 jaar na de transplantatie. 

Hier zie je een plaatje hoe lang een donornier meegaat

Als de getransplanteerde nier niet meer werkt

Het moment dat de patiënt (weer) met dialyse start is in deze grafiek geregistreerd als het moment dat de donornier niet meer werkt. Als de dialyse is gestart, kan de patiënt weer op de wachtlijst komen voor een nieuwe nier. 

Hoe lang gaat een donorlever mee?

Je ziet hieronder hoeveel procent van de getransplanteerde levers nog goed werkt na 5 jaar.

Op deze afbeelding zie je hoe lang een donorlever meegaat

In de eerste weken na de transplantatie stopt gemiddeld ongeveer 10 procent van de donorlevers met werken. Daarna gaat het percentage werkende levers steeds langzamer omlaag. Na 5 jaar werkt gemiddeld nog 67 procent van de getransplanteerde levers. 

Als de getransplanteerde lever niet meer werkt

Als een getransplanteerde lever niet meer werkt zal de patiënt overlijden. Er is een kans dat de patiënt op tijd een nieuwe donorlever ontvangt. Voor bovenstaande gegevens registreerde de arts het moment van overlijden óf het moment van een nieuwe levertransplantatie als het moment dat de getransplanteerde lever niet meer werkt.

Hoe lang gaan donorlongen mee?

Je ziet hier hoeveel procent van de getransplanteerde longen nog goed werkt na de eerste 5 jaar, gemiddeld 68 procent van de longen werkt dan nog goed.

Hier zie je een plaatje hoe lang een donorlongen meegaan

Als getransplanteerde longen niet meer werken

Als getransplanteerde longen niet meer werken zal de patiënt overlijden. Er is een kans dat de patiënt nieuwe donorlongen ontvangt. Voor bovenstaande gegevens registreerde de arts het moment van overlijden óf het moment van een nieuwe longtransplantatie als het moment dat de getransplanteerde longen niet meer werken.

Hoe lang gaat een donorhart mee?

Je ziet hier hoeveel procent van de getransplanteerde harten nog goed werkt na de eerste 5 jaar.

Hier zie je een plaatje hoe lang een donorhart meegaat

Direct na de transplantatie houdt gemiddeld ongeveer 10 procent van de donorharten op met werken. Daarna gaat het percentage werkende organen steeds langzamer omlaag. Na 5 jaar werkt nog rond de 80% procent van de getransplanteerde harten.

Als het getransplanteerde hart niet meer werkt

Als het getransplanteerde hart niet meer werkt zal de patiënt meestal overlijden. Er is een kans dat de patiënt nieuw donorhart ontvangt. Voor bovenstaande gegevens registreerde de arts het moment van overlijden óf het moment van een nieuwe transplantatie als het moment dat het getransplanteerde hart niet meer werkt.

Hoe lang gaat een donor-alvleesklier mee?

Je ziet hieronder hoeveel procent van de getransplanteerde alvleesklieren nog goed werkt na de eerste 5 jaar. Gemiddeld werkt na 5 jaar 75 procent van de alvleesklieren nog goed. 

Hier zie je een plaatje hoe lang een donor-alvleesklier meegaat

Als de getransplanteerde alvleesklier niet meer werkt

Als een getransplanteerde alvleesklier niet meer werkt moet de patiënt insuline gaan spuiten. Er is een kans dat de patiënt op tijd een nieuwe donoralvleesklier ontvangt. Voor bovenstaande gegevens registreerde de arts het moment waarop definitief wordt gestart met insuline spuiten óf het moment van een nieuwe alvleeskliertransplantatie als het moment dat de getransplanteerde alvleesklier niet meer werkt.

Meer cijfers