Les over orgaandonatie in de klas

Alle jongeren in Nederland ontvangen op hun achttiende een persoonlijke brief, waarin wordt gevraagd of zij een keuze willen doorgeven in het Donorregister. Als docent speel je een belangrijke rol bij het vormen van een bewuste mening om wel of geen orgaandonor te worden. Door het onderwerp orgaandonatie bespreekbaar te maken in de klas, vergroot je de kennis van je leerlingen. Dit helpt leerlingen een weloverwogen besluit te maken in het Donorregister.

Waarom is deze les belangrijk voor jongeren?  

Om een keuze door te geven in het Donorregister, is kennis over orgaandonatie nodig. De lesmodules van Donorwise helpen om orgaandonatie bespreekbaar te maken in de klas. Het onderwerp bespreekbaar maken in de klas stimuleert de meningsvorming van leerlingen.

Wat leren jongeren in de les? 

De les over orgaandonatie bestaat uit drie modules: organen, doneren en mening. Leerlingen leren de basiskennis over organen in het menselijk lichaam en orgaandonatie.

Hoe lang duurt een les?

De lesmodules van Donorwise duurt samengesteld één lesuur.

Voor welke leerlingen is de les ontwikkeld?  

De gratis les over orgaandonatie en de anatomie van het menselijk lichaam is speciaal ontwikkeld voor deze leerlingen: 

  • Leerlingen uit het voortgezet onderwijs;
  • mbo-studenten. 

De lesmodule kan eventueel ingezet worden voor leerlingen uit groep 7 of 8. 

Hoe ga je aan de slag met de modules?  

Als docent kies je zelf met welk onderdeel van de les je aan de slag gaat. De les bestaat uit ondere andere filmpjes, quizzen en prikkelende stellingen voor discussie in de klas. De module is  ingericht zodat leerlingen een eigen mening vormen over orgaandonatie.  

Ontdek hier de gratis les van Donorwise

Ga direct aan de slag met de lesmodule van Donorwise. 

Ga naar het lespakket

Een ervaringsdeskundige vertelt

Naast de les over orgaandonatie is het mogelijk om een ervaringsdeskundige uit te nodigen in de klas. De ervaringsdeskundige heeft zelf een donororgaan ontvangen of is nabestaande van een donor. Het ervaringsverhaal brengt het onderwerp tot leven.

Het is alleen mogelijk om een ervaringsdeskundige uit te nodigen als aanvulling op een les van Donorwise of een professionele gastles van Edulin-Q. De NTS brengt je graag in contact met een ervaringsdeskundige.

Nodig kosteloos een ervaringsdeskundige uit via: ervaringsdeskundigen@transplantatiestichting.nl

De NTS levert je de contactgegevens van een contactpersoon bij jou in de regio. Hiermee kun je vervolgens zelf contact opnemen.

Docenten over Donorwise

Je lichaam ligt uit elkaar, er blijft niks van je over. Dat en andere misverstanden over orgaandonatie helpt biologiedocente Lisa Verweij bij haar klassen 3 vmbo uit de wereld.

Lees meer

Misschien vind je dit ook interessant