Hoe denken mensen over donor worden?

Bijna alle mensen in Nederland hebben inmiddels een keuze ingevuld in het Donorregister. Dat was niet altijd een eenvoudige keuze. We hebben eens gevraagd wat ze belangrijk, ingewikkeld, eng of verwarrend vinden aan een keuze maken. Of waarom ze echt geen donor willen worden. Er waren veel verschillende antwoorden. Maar uiteindelijk kozen de meeste mensen er toch voor om ja te zeggen tegen donatie.

Tegenargumenten door misverstanden

Laten we eens beginnen met redenen waarom mensen geen donor willen worden. Een aantal mensen die we er naar vroegen, gaven als reden een argument dat later een misverstand bleek. Zo dachten mensen dat leeftijd, een ziekte of handicap of ongezond leven redenen waren om geen donor te zijn: niemand had toch wat aan hun organen? Lees hier waarom deze argumenten niet kloppen 

Geloof is ook voor veel mensen een belangrijke hindernis, al ligt dat wel iets moeilijker. Er zijn in elk geloof verschillende stromingen waarbinnen gelovigen anders denken. Dus in elk geloof zijn er mensen die op grond van wat ze geloven vóór of tegen orgaan- en weefseldonatie zijn. Omdat ze compleet willen worden begraven, of bijvoorbeeld aandacht vragen voor de verbinding met de ziel. 

Twijfels

Er waren meer redenen om tegen te zijn. Of om op z’n minst te gaan twijfelen. ‘Het is een eng idee dat ze in je gaan snijden’. Of: 'Voel je dan echt niets meer’? 'Ben je wel echt dood?' Hier leest u waarom deze twijfels niet nodig zijn 

De nieuwe wet

‘Ik ben tegen verplichte registratie’ en ‘Ik wil zelf bepalen wat er met mijn lichaam gebeurt’. De nieuwe wet verplicht mensen hun keuze registreren, ook als ze ‘nee’ zeggen tegen donatie. Het is een misverstand dat mensen automatisch donor zijn. Iedereen kan nog steeds zelf bepalen wat er met zijn of haar lichaam gebeurt. Het verschil is alleen dat mensen die geen donor willen zijn, dat nu ook zelf moeten invullen. Met de wet is er aan het zelfbeschikkingsrecht niets veranderd. Iedereen kan nog steeds besluiten om geen donor te willen zijn.

Ik wil zelf bepalen

‘Ik wil kunnen bepalen wie mijn organen krijgt’ of ‘Ik wil zelf mensen van donatie uit kunnen sluiten’. Eigen voorkeur is niet in te passen bij het toewijzen van organen. Organen en weefsels worden eerlijk verdeeld. Het ligt eraan hoe hard iemand een orgaan of weefsel nodig heeft en of het geschikt is.

zeg ja tegen donor registratie
Beslis zelf en registreer

De meeste mensen bleken toch vóór donor worden te zijn

Waarom kozen mensen er toch nog het meeste voor om wel donor te willen worden? Dat doen ze waarschijnlijk om iets te kunnen doen voor mensen die ziek zijn, om hen nog een tweede kans te geven. Mensen die ja zeiden gebruikten dit het meest als argument om donor te worden. Levens verlengen, de kwaliteit van iemands leven verbeteren. Vooral mensen die in hun omgeving hebben meegemaakt wat een transplantatie voor iemand betekent, weten hoe een donororgaan een leven kan veranderen. Ouders kunnen hun kinderen zien opgroeien, kinderen krijgen weer een toekomst.

Hun verhalen kunt u hier lezen. De successen, maar ook de tegenslagen. Want daar doen we het uiteindelijk voor. Sommigen vinden het een kleine moeite om tijdens de registratie deze keuze te maken: ‘Ik heb toch niets meer aan mijn organen na mijn dood’. Maar het is zeker niet voor iedereen zo eenvoudig. Wat wel zo lijkt te zijn is dat mensen die ervoor gekozen hebben om donor te zijn, daar vaak een goed gevoel aan overhouden. Zij doet het dus ook een beetje voor zichzelf...

Heeft u nog vragen?

Alle belangrijke vragen en antwoorden over orgaan- en weefseldonatie, registratie en wet hebben we op een rijtje gezet. Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u uw vraag stellen via vragen@transplantatiestichting.nl.

Heeft deze informatie u geholpen? Ja deze informatie heeft mij geholpen