Ervaringsdeskundigen vertellen hun verhaal

Sinds de zomer 2022 verzorgen ervaringsdeskundigen niet langer gastlessen over orgaan- en weefseldonatie aan jongeren. Wel kunnen scholen via de NTS vragen of een ervaringsdeskundige beschikbaar is om een persoonlijk ervaringsverhalen te delen in aanvulling op een professionele gastles door Remedica of de eigen docent.

Ook andere organisaties kunnen een verzoek aan de NTS doen. Daarnaast zal de NTS de waardevolle ervaringsverhalen graag blijven delen in de verdere donorvoorlichting.

Ervaringsverhaal aanvragen 

Ervaringsdeskundigen hebben zelf een donororgaan of zijn nabestaande van een orgaan- of weefseldonor. Hun ervaringsverhalen hebben grote impact en zijn dan ook buitengewoon waardevol. Het ervaringsverhaal is in te zetten in de klas in aanvulling op een professionele gastles door Remedica of een les van de eigen docent aan de hand van de lesmodule Donorwise. Ook als vereniging of vanuit het medisch werkveld kan het op zichzelf staande ervaringsverhaal nog steeds worden aangevraagd. Nodig kosteloos een ervaringsdeskundige spreker uit door een verzoek te sturen naar info@transplantatiestichting.nl. NTS levert dan de contactgegevens van ervaringsdeskundigen in de regio die graag hun verhaal op locatie vertellen. De school of andere organisatie kan dan met hen contact leggen.

Zelf ervaringsdeskundige worden?

Ben jij zelf ervaringsdeskundige omdat je een orgaan of weefsel hebt ontvangen? Of ben je nabestaande van een donor? Misschien wil jij ook je verhaal delen op scholen, medische opleidingen of bij verenigingen. We komen graag met je in contact.

Stuur een e-mail naar info@transplantatiestichting.nl en dan nemen wij contact met je op.

Achtergrond

Informatievoorziening voor jongeren op scholen blijft ontzettend belangrijk. Al jaren geven professionele gastdocenten voorlichting op scholen over orgaan- en weefseldonatie, naast de vrijwilligers. Daarnaast biedt de NTS de online lesmodule Donorwise aan met feiten en cijfers over hoe orgaandonatie in de praktijk werkt. Met deze beide manieren gaan we gewoon door. Het verhaal van ervaringsdeskundigen blijft hier onderdeel van, zowel in de gastlessen als in de lesmodule Donorwise via filmpjes.