Toewijzen van een orgaan
U staat op de Nederlandse wachtlijst voor een orgaan of weefsel. Kinderen en patiënten die heel snel een donororgaan nodig hebben omdat ze anders op korte termijn doodgaan, kunnen een orgaan ontvangen uit het internationale aanbod van organen. Nederland werkt samen met zeven andere Europese landen om zoveel mogelijk patiënten op de wachtlijst te helpen.
Als een donor overlijdt, zet het ziekenhuis al zijn medische gegevens in een centraal computersysteem. Denk aan de bloedgroep en weefseltypering. Dan vergelijkt een computerprogramma deze donorgegevens met de gegevens van patiënten op de wachtlijst. Dat levert een lijst op met patiënten bij wie het donororgaan goed past. Ook wachttijd en een eerlijke verdeling tussen de landen weegt daarin mee.
Eurotransplant beheert wachtlijsten
Eurotransplant is de organisatie die de wachtlijsten voor organen beheert. Aan de internationale uitwisseling van organen doen acht landen mee: Nederland, Oostenrijk, Slovenië, Luxemburg, Kroatië, Duitsland, Hongarije en België.
De lijst van organen en ontvangers
Als een orgaan beschikbaar komt bekijkt een medewerker van Eurotransplant de wachtlijst en belt naar het ziekenhuis van de patiënt die het beste past en het eerste aan de beurt is voor het donororgaan. Als u dit bent, beslist uw behandelend arts of de transplantatie door kan gaan. Hij weet of u fit genoeg bent voor de operatie en of dit orgaan geschikt is voor u. Is dat niet het geval, dan neemt Eurotransplant contact op met het ziekenhuis van de tweede patiënt op de lijst.
Krijgen sommige patiënten voorrang?
Soms krijgen patiënten een speciale vermelding op de wachtlijst. Dat kan bijvoorbeeld hoog urgent zijn. Bijvoorbeeld als uw medische situatie heel ernstig is of als u nog heel jong bent. U krijgt dan voorrang als er een geschikt orgaan is. Hoe het dit precies werkt, is voor elk orgaan anders.
Internationale uitwisseling van organen
Voor de internationale uitwisseling van organen is een eerlijke verdeling tussen de landen belangrijk. De computerberekening telt dit mee als er een orgaan beschikbaar is. Bijvoorbeeld: een donororgaan uit Nederland gaat naar een patiënt in België die dodelijk ziek is en bij wie dat orgaan precies past. De volgende keer dat er in België een donororgaan is, weegt mee dat Nederland nog een orgaan terugkrijgt.
Wie maakt deze regels voor toewijzing van organen?
Medisch specialisten uit alle acht Eurotransplant-landen maken samen de regels voor het toewijzen van donororganen. Artsen uit Nederlandse transplantatiecentra bepalen de regels voor toewijzing van organen in Nederland. Op basis van deze regels voert een computerprogramma berekeningen uit om organen van een donor aan patiënten te koppelen.