Ga naar de inhoud

Hoe kom ik op de wachtlijst voor een transplantatie?

Een nieuw orgaan kan je leven redden. Je komt voor transplantatie van een nier, lever, hart, long, dunne darm of alvleesklier in aanmerking als het de enige mogelijkheid is om te blijven leven.

Onderzoeken orgaantransplantatie

Het is belangrijk dat het orgaan dat je krijgt zo goed mogelijk bij jou past. Ook je conditie moet goed genoeg zijn voor een operatie, en voor de medicijnen die je na de transplantatie krijgt. Je krijgt dan ook een aantal onderzoeken. Soms krijg je de onderzoeken in je eigen ziekenhuis. Meestal vinden ze plaats in het transplantatiecentrum van een universitair ziekenhuis.

Het transplantatieteam

Tijdens de onderzoeken maak je kennis met het transplantatieteam. In zo’n team zitten bijvoorbeeld artsen, diëtisten, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en medisch maatschappelijk werkers. Uit welke mensen het team precies bestaat, verschilt per ziekenhuis en per orgaan. Dit transplantatieteam beslist of je een transplantatie nodig hebt en of je lichamelijk en geestelijk fit genoeg bent voor een operatie. Uiteindelijk beslis je zelf of je op de wachtlijst geplaatst wil worden.

Hoe kom ik op de wachtlijst voor een orgaan?

Je komt op de wachtlijst als de uitslagen van de onderzoeken goed zijn en als je de operatie aankunt. Er mogen geen grote risico’s zijn waardoor de operatie weinig kans van slagen heeft. Iemand van het transplantatieteam zet jouw gegevens in een centraal computersysteem. Hierna sta je op de wachtlijst voor een orgaan. Eurotransplant beheert deze wachtlijst. De NTS is er verantwoordelijk voor dat dit op een goede manier gebeurt.

Ziekenhuizen die transplantaties uitvoeren

Universitaire ziekenhuizen zijn gespecialiseerd in orgaantransplantaties. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport beslist welke van deze ziekenhuizen welk soort transplantaties uitvoert.

Hoe kom ik op de wachtlijst voor donorweefsel?

De arts meldt patiënten voor de weefselwachtlijst aan bij de Nederlandse Transplantatie Stichting. De NTS beheert de wachtlijst voor cornea en hartkleppen. Lees daar meer over bij wanneer ben ik aan de beurt voor een transplantatie?