Terug naar het vorige niveau: Publicaties en naslag

Uitgelicht

 • NTS viert belangrijke mijlpaal: veel bereikt in 25 jaar

  30 juni 2022

  De Nederlandse Transplantatie Stichting viert haar 25-jarig jubileum. Om deze historische mijlpaal te markeren, organiseerde de NTS vandaag een speciaal lustrumevenement. Karla van Rooijen, directeur Geneesmiddelen en Medische Technologie bij VWS, sprak er namens minister Ernst Kuipers: “Waar voor de één het leven eindigt, krijgt daarmee een ander het leven juist terug. En de NTS zorgt er al 25 jaar voor dat dat eerlijk en transparant gebeurt.”

 • Donatie- en transplantatieprofessionals in de schijnwerpers

  28 juni 2022

  Wat doen professionals om donatie en transplantatie van organen en weefsels mogelijk te maken? In 10 nieuwe video’s vertellen zij over hun werk en motivatie. Het levert een boeiend kijkje achter de schermen op.

 • Nederlanders spreken zich uit over dieren als orgaandonor

  24 mei 2022

  Mensen in Nederland staan over het algemeen open voor onderzoek naar het gebruiken van dieren als orgaandonor, als daarmee het leven van ernstig zieke patiënten sterk verbetert. Wel moet er veel aandacht zijn voor dierenwelzijn, en voor onderzoek naar behandelingen waarvoor geen dieren nodig zijn. Dat blijkt uit het rapport Het dier als donor, dat het Rathenau Instituut en NEMO Kennislink op 23 mei presenteerden.

 • Hoe praat je als arts met familie en naasten over donatie?

  21 maart 2022

  Wanneer u net een dierbare bent verloren, is er veel verdriet. Dan is een gesprek over orgaandonatie of weefseldonatie niet gemakkelijk. Maar als de overledene toestemming heeft gegeven voor donatie moeten artsen wel aan de familie vertellen wat er gaat gebeuren rond de donatie.  Zij willen dat op zo’n manier doen dat de naasten goed worden geïnformeerd, maar ook dat iedereen er later met een goed gevoel op terug kan kijken. 

 • ‘Machineperfusie is de toekomst voor meer en betere donorharten en -longen’

  10 maart 2022

  Hoe kun je zorgen voor meer beschikbare donorharten en -longen van goede kwaliteit? Arts-assistent Thoraxchirurgie in het UMC Groningen Vincent van Suylen onderzocht het tijdens zijn promotieonderzoek. ‘Door krachten te bundelen en de perfusiestrategie samen te verbeteren is er nog veel winst te behalen.’

 • Kandidaten gezocht voor videoserie Donorpraat

  23 februari 2022

  Praten over orgaandonatie? Dat doe je misschien niet snel. Het is best een lastig onderwerp en het kan ook ongemakkelijk voelen om stil te staan bij de dood. Toch is het belangrijk om te praten over jouw wensen.

 • Meldpunt Orgaanhandel van start

  7 februari 2022

  Vanaf maandag 7 februari 2022 is het Meldpunt Orgaanhandel van start. De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) verzamelt via dit online meldpunt data over reisgedrag van of naar het buitenland voor orgaantransplantaties. Deze kennis moet bijdragen aan de strijd tegen illegale orgaanhandel. Medisch professionals kunnen met hun melding een belangrijke bijdrage leveren aan de veiligheid van patiënten en donoren.

 • De NTS bestaat 25 jaar!

  25 januari 2022

  In 1997 werd de Nederlandse Transplantatie Stichting opgericht als gevolg van de invoering van de Wet op de orgaandonatie. Dat maakt 2022 tot een lustrumjaar.  

 • Jaarcijfers 2021: aantal orgaantransplantaties gestabiliseerd; wachtlijst stijgt

  20 januari 2022

  20 januari 2022 - De coronapandemie heeft in 2021 minder invloed gehad op het aantal orgaandonaties en -transplantaties dan in 2020. Ondanks de aanhoudende druk op de zorgcapaciteit, met name op de IC, is het gelukt om orgaandonaties en -transplantaties zoveel mogelijk door te laten gaan. Tegelijkertijd is het aantal Nederlanders dat wacht op een nier, hart of long gestegen. Dat blijkt uit de voorlopige jaarcijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).

 • Aandacht en empathie helpen naasten van donoren

  10 januari 2022

  Hoe ervaren nabestaanden het proces rond de donatie van organen of weefsel van een dierbare? Welke momenten zijn belangrijk, waar gaat het goed en wat kan beter? De NTS bracht de ‘reis’ in kaart die nabestaanden maken vanaf het moment dat hun dierbare overlijdt. Het leverde mooie inzichten op voor de praktijk.

Ga naar...