Leverdonatie bij leven

Uw lever is een belangrijk orgaan. Het zorgt voor afbraak van vetten, het regelt de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten en het maakt schadelijke stoffen onschadelijk. Zonder lever kunt u niet leven. 

Bijzonder orgaan

De lever is een bijzonder orgaan. Als er een deel wordt verwijderd kan de lever binnen enkele weken weer uitgroeien tot een normaal werkende lever. Daarom kunt u een deel van de lever doneren.

Vaak doneert een ouder een deel van de lever aan een kind. Maar ook een partner, een familielid, een bekende of een onbekende donor kunnen een deel van de lever afstaan. Met leverdonatie kunt u een leven redden. Er is namelijk een groot tekort aan leverdonoren. Daardoor overlijden er nog veel mensen die op de wachtlijst staan voor een lever.

Kan ik leverdonor worden?

Of u bij leven een deel van uw lever kunt afstaan hangt af van verschillende dingen. In de eerste plaats dient u te voldoen aan een aantal wettelijke voorwaarden.

Ook moet u goed nadenken over uw besluit, alle risico’s, voor- en nadelen goed afwegen. Na aanmelding bij het transplantatieziekenhuis wordt u onderzocht om te kijken of u fysiek gezond genoeg bent om een lever te doneren. En of u de donatie psychisch goed aankan

De voorwaarden en hoe u een goed besluit neemt leest onder 'Kan ik nierdonor worden'. Voor leverdonatie bij leven gelden dezelfde voorwaarden als bij nierdonatie bij leven.

Aan wie kan ik een deel van mijn lever doneren?

U kunt bij leven een deel van uw lever doneren aan uw partner, kind, een familielid of aan een onbekende.

U kunt om verschillende redenen doneren. Misschien heeft u iemand in uw omgeving die een leverziekte heeft en een nieuwe lever nodig heeft. Of misschien heeft ee patiënt u benaderd met de vraag of u wilt doneren. Het transplantatieziekenhuis van de patiënt bekijkt dan of uw orgaan bij de ontvanger past.

Soms is het omdat u graag iets voor iemand anders wilt betekenen. Het maakt u dan niet uit of u de ontvanger kent. Dan bent u een altruïstische donor. U kunt u dan aanmelden bij een van de transplantatieziekenhuizen in Nederland.

Lees meer over: