Hoe neemt u een besluit

Denkt u erover om tijdens uw leven een nier of een deel van uw lever af te staan? Door dat te doen, kunt u het leven van een patiënt redden. Maar het is belangrijk dat u het echt zelf wilt. Hou er ook rekening mee dat als u een nier of een deel van uw lever afstaat aan een familielid of iemand anders die u goed kent, dit gevolgen kan hebben voor jullie band.

Een ingrijpende gebeurtenis

Bij het doneren van een orgaan bij leven komt heel wat kijken. U wordt geopereerd en dat brengt altijd risico’s met zich mee. Ook hebt u tijd nodig om te herstellen. U kunt een tijdje niet werken en moet bijvoorbeeld opvang regelen voor uw kinderen. En dat kost geld. Bij kosten en vergoedingen leest u welke kosten u vergoed kunt krijgen.

Een nier doneren bij leven is spannend zo ook voor uw kinderen. Bekijk de video 'Mama geeft een nier weg'. In duidelijke taal wordt uitgelegd wat nierdonatie bij leven inhoudt en waar kinderen terecht kunnen met hun vragen.

Hier kunt u de video 'Mama geeft een nier weg bekijken'
Video 'Mama geeft een nier weg'

Zo neemt u een goed besluit

U voelt zich sterker als u weet dat u goed hebt nagedacht over uw beslissing. Dat doet u bijvoorbeeld door:

  • de informatie op deze website te lezen
  • een afspraak te maken voor een gesprek met een coördinator donatie bij leven in een transplantatieziekenhuis
  • de filmpjes op deze website te bekijken en de verhalen van donoren en ontvangers te lezen
  • uw plan te bespreken met mensen in uw omgeving. Zij kunnen een grote steun voor u zijn tijdens het hele traject - zowel praktisch als emotioneel
  • naar de ervaringen te vragen van een donor die het allemaal heeft meegemaakt. Uw ziekenhuis kan u hiermee helpen. Vraag het aan de coördinator donatie bij leven of de maatschappelijk werker. U kunt ook in contact komen met een donor via de nieren.nl of Nederlandse Leverpatiënten Vereniging

Uw besluit op elk moment veranderen

U kunt uw besluit om een nier of deel van uw lever af te staan op elk moment weer veranderen. Dat kan ook nog vlak voor de operatie. Tijdens de periode van voorbereiding op de operatie kunt u uw twijfels bespreken met de medisch maatschappelijk werker van het transplantatieziekenhuis. 

U kunt ook altijd met al uw vragen terecht bij de contactpersoon van het team dat u behandelt. Wie uw contactpersoon is, hoort u aan het begin van uw traject. Besluit u in het proces om toch niet te doneren? Dan is het natuurlijk moeilijk om dit aan de ontvanger te vertellen. Het transplantatieziekenhuis kan u hiermee helpen. 

Meer weten over nierdonatie bij leven?