Hoe neem je een besluit

Denk je erover om tijdens je leven een nier of een deel van je lever af te staan? Door dat te doen, kun je het leven van een patiënt redden. Maar het is belangrijk dat je het echt zelf wilt. Hou er ook rekening mee dat als je een nier of een deel van je lever afstaat aan een familielid of iemand anders die je goed kent, dit gevolgen kan hebben voor jullie band.

Een ingrijpende gebeurtenis

Bij het doneren van een orgaan bij leven komt heel wat kijken. Je wordt geopereerd en dat brengt altijd risico’s met zich mee. Ook heb je tijd nodig om te herstellen. Je kunt een tijdje niet werken en moet bijvoorbeeld opvang regelen voor je kinderen. En dat kost geld. Bij kosten en vergoedingen lees je welke kosten je vergoed kunt krijgen.

Een nier doneren bij leven is spannend zo ook voor je kinderen. Bekijk de video 'Mama geeft een nier weg'. In duidelijke taal wordt uitgelegd wat nierdonatie bij leven inhoudt en waar kinderen terecht kunnen met hun vragen.

Hier kunt u de video 'Mama geeft een nier weg bekijken'
Video 'Mama geeft een nier weg'

Zo neem je een goed besluit

Je voelt je sterker als je weet dat je goed hebt nagedacht over je beslissing. Bijvoorbeeld door:

  • de informatie op deze website te lezen
  • een afspraak te maken voor een gesprek met een coördinator donatie bij leven in een transplantatieziekenhuis
  • de filmpjes op deze website te bekijken en de verhalen van donoren en ontvangers te lezen
  • je plan te bespreken met mensen in je omgeving. Zij kunnen een grote steun zijn tijdens het hele traject - zowel praktisch als emotioneel
  • naar de ervaringen te vragen van een donor die het allemaal heeft meegemaakt. Het ziekenhuis kan je hiermee helpen. Vraag het aan de coördinator donatie bij leven of de maatschappelijk werker. Ook kun je in contact komen met een donor via de nieren.nl of Nederlandse Leverpatiënten Vereniging

Jouw besluit op elk moment veranderen

Je kunt je besluit om een nier of deel van je lever af te staan op elk moment weer veranderen. Dat kan ook nog vlak voor de operatie. Tijdens de periode van voorbereiding op de operatie kun je je twijfels bespreken met de medisch maatschappelijk werker van het transplantatieziekenhuis. 

Je kunt ook met al je vragen terecht bij de contactpersoon van het team dat jou behandelt. Wie jouw contactpersoon is, hoor je aan het begin van het traject. Besluit je in het proces om toch niet te doneren? Dan is het natuurlijk moeilijk om dit aan de ontvanger te vertellen. Het transplantatieziekenhuis kan je hiermee helpen. 

Meer weten over nierdonatie bij leven?