Afscheid na donatie

Afscheid nemen van een dierbare is heel belangrijk. Veel mensen vragen zich af of dat nog wel kan als iemand organen of weefsels heeft gedoneerd. En of daar wel tijd voor is. 

Hier kunt u de animatie 'Afscheid
Afscheid nemen bij orgaan- en weefseldonatie

Hoeveel tijd en gelegenheid er precies is om afscheid te nemen van iemand die orgaandonor is kan verschillen. 

Afscheid na het stilvallen van het hart en bloedsomloop

Meestal is de familie bij de patiënt tot aan het overlijden. De arts kan via apparatuur de patiënt volgen in een andere kamer. Dat is vaak prettiger voor de familie, die op dat moment afscheid neemt van hun dierbare. Als de artsen de behandeling stoppen, gebeurt dat bijna altijd met de familie erbij. 

Zodra het bloed niet meer door het lichaam gaat, worden organen minder geschikt voor transplantatie. Als het hart is gestopt met kloppen en de bloedsomloop stilstaat, wacht de arts een verplichte 5 minuten. Om de organen zo geschikt mogelijk te houden gaat de donor meteen daarna naar de operatiekamer. Dat betekent ook dat voor de familie het afscheid op dat moment maar heel kort is. Dat kan moeilijk zijn. Na de donoroperatie gaat het lichaam van de donor weer terug naar de intensive care. Daar kan de familie nog in alle rust afscheid nemen. 


Afscheid na hersendood

Familie mag bij de testen aanwezig zijn die de hersendood vaststellen. Soms raden artsen familie af om daarbij te zijn. Het kan akelig zijn om te zien dat iemand helemaal niet reageert op iets wat u zelf niet prettig zou vinden. Soms raden artsen het juist aan. De familie ziet dan zelf dat de patiënt niet meer reageert.

Tussen het vaststellen van het overlijden en de operatie kan veel tijd zitten. Soms wel vier tot twaalf uur. Tot de operatie kan de familie bij de donor zijn. Na de uitnameoperatie wordt de donor verzorgd, en keert daarna terug naar de intensive care of een mortuarium. Er is daar ook nog alle tijd en gelegenheid voor afscheid. 

Lees meer over de begeleiding rond donatie.

Meer weten over orgaandonatie?