Leverdonatie bij leven

Uw lever is een belangrijk orgaan. Het zorgt voor afbraak van vetten, uw koolhydraat-, vet- en eiwitstofwisseling en het maakt schadelijke stoffen onschadelijk. Zonder lever kunt u niet leven. 

Bijzonder orgaan

De lever is een bijzonder orgaan, hij is namelijk in staat om binnen enkele weken weer uit te groeien tot een normaal werkende lever als een gedeelte verwijderd is. Daarom kunt u een deel van de lever doneren. 

Vaak doneert een ouder een deel van de lever aan een kind. Maar ook een partner, een familielid, een bekende of een onbekende donor kunnen een deel van de lever afstaan. Met leverdonatie kunt u een leven redden. Er is namelijk een groot tekort aan leverdonoren waardoor nog veel mensen die op de wachtlijst staan voor een lever overlijden.

Kan ik leverdonor worden?

Of u bij leven een deel van uw lever kunt afstaan hangt af van verschillende dingen. In de eerste plaats dient u te voldoen aan een aantal wettelijke voorwaarden.

Ook moet u goed nadenken over uw besluit, alle risico’s, voor- en nadelen goed afwegen. Na aanmelding bij het transplantatieziekenhuis wordt u onderzocht om te kijken of u fysiek gezond genoeg bent om een lever te doneren. En of u de donatie psychisch goed aankan. 

De voorwaarden en hoe u een goed besluit neemt leest onder 'Kan ik nierdonor worden'. Voor leverdonatie bij leven gelden dezelfde voorwaarden als bij nierdonatie bij leven.

Aan wie kan ik een deel van mijn lever doneren?

U kunt bij leven een orgaan doneren aan uw partner, een familielid of aan een onbekende.

U kunt om verschillende redenen doneren. Het kan zijn dat u gehoord hebt dat iemand in uw omgeving een leverziekte heeft en een nieuwe lever nodig heeft of misschien bent u wel door een patiënt benaderd met de vraag of u wilt doneren. Het transplantatieziekenhuis van de patiënt kijkt dan of uw orgaan bij de ontvanger past. 

Soms is het omdat u graag iets voor iemand anders wilt betekenen. Het maakt u dan niet uit of u de ontvanger kent. Dan bent u een altruistische donor. U kunt u dan aanmelden bij een van de transplantatieziekenhuizen in Nederland.

Lees meer over: