Ga naar de inhoud

Voor nabestaanden

Wie iemand verliest, heeft te maken met een rouwproces. Voor familie van orgaan- of weefseldonoren is dit niet anders dan voor andere mensen die een dierbare hebben verloren. Familie van een donor heeft echter op een emotioneel en onverwacht moment vaak ook een besluit genomen over orgaandonatie. Een intensief en zeker ook emotioneel moment. Daarom hebben zij vaak later nog vragen over de procedure of behoefte om te lezen hoe anderen dit hebben ervaren.

Nabestaanden Contact

Met de nieuwsbrief Nabestaanden Contact willen we de familie van donoren steunen. In Nabestaanden Contact staan verhalen van mensen die het zelfde hebben meegemaakt. Verhalen waarin wordt verteld hoe zij met hun verdriet en het donorschap zijn omgegaan. Hoe zij achteraf terugkijken op de donatie en hoe deze van invloed is geweest op de verwerking van hun verdriet. Maar ook is er aandacht voor de ontvangers van een orgaan. Zij vertellen wat dit voor hen betekent. 

Hoe kan ik je ooit bedanken?

In het boek Hoe kan ik je ooit bedanken? staan bedankbrieven van mensen die een orgaan of weefsel hebben ontvangen. Prachtige brieven, recht uit het hart. De brieven worden afgewisseld met foto’s van mensen die betrokken waren: als getransplanteerde, partner van de getransplanteerde of als nabestaande van een familielid die organen of weefsels heeft afgestaan na overlijden. 

Rouwverwerking

Verschillende organisaties kunnen behulpzaam zijn bij rouwverwerking na het verlies van een vriend of familielid. De Landelijke Stichting Rouwbegeleiding (LSR) ondersteunt mensen die rouwen na verlies van een dierbare via de website verliesverwerken.nl. Voor kinderen is er de Stichting Achter de Regenboog. Zij helpen jongeren en kinderen bij verliesverwerking. Op achterderegenboog.nl kunnen kinderen met elkaar in contact komen en lezen hoe leeftijdgenoten met het verlies omgaan

Nationaal Donormonument en TransplantERENdag

Het Donormonument herinnert aan alle donoren die hun organen en weefsels hebben afgestaan. Het is een plaats waar ontvangers van een donororgaan hun donor - anoniem - kunnen bedanken. Daarnaast is het een plek waar vrienden en familie van donoren troost kunnen vinden. Door hen hebben anderen een nieuwe kans gekregen.

Het monument staat naast de Grote Kerk in Naarden-Vesting. Om de twee jaar, ieder even jaar, organiseert de stichting Donormonument in Naarden de TransplantERENdag: een bijeenkomst waar ontvangers van een orgaan alle donoren gedenken en de nabestaanden van donoren kunnen bedanken. 

Bianca Kulik, nabestaande

‘We hadden zomaar kunnen zeggen: stop die procedure maar’

Als op een avond twee agenten aanbellen bij Bianca Kulik, denkt ze meteen: er is iets mis. Dat blijkt te kloppen. Haar broer heeft een hersenbloeding gehad en is opgegeven.

Lees het verhaal van Bianca