Kosten en opvang bij donatie bij leven

Ben je als donor verantwoordelijk voor de verzorging van een naaste of huisdier? Dan moet je wellicht tijdelijke opvang regelen voor de periode dat je in het ziekenhuis ligt. Dit brengt extra kosten met zich mee. Je kunt hiervoor een vergoeding aanvragen.

Kinderopvang

Je kunt een vergoeding aanvragen van de kosten van zowel de formele als informele opvang van kinderen tot 18 jaar. Dat kan alleen voor de kosten die je anders niet zou maken. Gaat een kind normaal 3 dagen per week naar een kinderdagverblijf? Dan worden deze kosten niet vergoed.

Formele opvang is de opvang in een kinderdagverblijf of door een gastouder die aangesloten is bij een professioneel gastouderbureau - vraag altijd een factuur.
Informele opvang is de opvang door bijvoorbeeld een buurmeisje of kennis die je hiervoor gaat betalen. Vraag je hiervoor een vergoeding aan? Stuur dan een getekende verklaring van de oppas mee waarin staat hoeveel uur per dag hij of zij oppast. Redelijke kosten worden vergoed, volgens het advies van het Nibud.
Het gaat om de volgende bedragen tot maximaal 12 uur per dag:

  • 1 kind: tussen de € 4,50 en € 6,80 per uur
  • 2 kinderen: € 6,80 tot € 9,05 per uur
  • 3 of meer kinderen: € 9,05 tot € 11,30 per uur

Mantelzorg wordt niet vergoed. Past opa, oma of een ander familielid op de kinderen? Dan kunt u de ‘eenmalige vergoeding voor extra uitgaven’ gebruiken om bijvoorbeeld een bos bloemen te kopen.

Opvang van volwassenen

Ook de kosten van de opvang van iemand die ouder is dan 18 jaar kunnen worden vergoed. Er moet dan wel een medische reden zijn om voor deze persoon te zorgen. Je zorgt bijvoorbeeld voor een zwaar geestelijk gehandicapt kind dat ouder is dan 18 jaar of voor een dementerende ouder. Er is alleen een vergoeding mogelijk als een officiële instantie of zzp’er de zorg levert. Vraag je een vergoeding aan? Stuur dan een medische verklaring mee waaruit blijkt dat de zorg noodzakelijk is. Ook de facturen voor de geleverde zorg moeten worden meegestuurd.

Opvang van huisdieren

Voor de opvang van huisdieren geldt dat we alleen kosten vergoeden die je normaal niet maakt. Gaat een hond elke week een paar keer met de uitlaatservice mee? Dan worden deze kosten niet vergoed. Verder krijg je alleen een vergoeding voor de opvang door een officiële instantie, zoals een honden- of kattenpension of een manege. Dat betekent dat je een factuur mee moet sturen als je deze vergoeding aanvraagt.

Past een familielid, vriendin of buurman op? Dan gaan we ervan uit dat je hem of haar hiervoor niet betaalt. Je kunt via de onkostenvergoeding donatie bij leven de eenmalige vergoeding voor extra uitgaven gebruiken om als dank bijvoorbeeld een bos bloemen te kopen.

Vergoeding is alleen mogelijk voor gezelschapshuisdieren. Dieren die gehouden worden voor de productie van goederen en diensten zoals landbouwhuisdieren vallen buiten de subsidieregeling.

Meer weten over de onkosten en vergoedingen?