Begeleiding rond donatie

Orgaandonatie gebeurt altijd onverwacht en op een moeilijk moment. Tijdens de procedure zijn er altijd mensen die vragen van de familie kunnen beantwoorden. Ook zijn er vaak na de procedure nog vragen. Dan staan er ook mensen klaar.

Begeleiding rond orgaandonatie

Tijdens de hele donatieprocedure houdt de transplantatiecoördinator contact met de familie van de donor. Hij beantwoordt vragen die de familie heeft en informeert hen over hoe het gaat. Bij orgaandonatie neemt de transplantatiecoördinator na ongeveer 6 tot 8 weken contact op met de familie. Als de familie daar behoefte aan heeft, kan hij vertellen welke organen succesvol zijn getransplanteerd. De ontvangers blijven anoniem.

Begeleiding rond weefseldonatie

Bij weefseldonatie informeert de betrokken arts de familie over weefseldonatie en de procedure. Dat kan ook de huisarts zijn. Wilt u weten wat de resultaten zijn van de weefseldonatie? Dat kunt u laten weten aan de betrokken arts of huisarts. U krijgt dan na ongeveer zes weken van de NTS een brief waarin staat welke weefsels getransplanteerd zijn en welke (nog) niet. De ontvangers blijven anoniem.

Bedankbrieven

Ontvangers van een orgaan of weefsel mogen altijd een persoonlijke bedankbrief sturen naar de familie van de donor. Zo'n brief hoeft nergens aan te voldoen, behalve dat er geen namen of adres in mogen staan. We hebben in Nederland namelijk (wettelijk) afgesproken dat donoren en ontvangers anoniem moeten blijven voor elkaar. Zo'n brief wordt niet zomaar doorgestuurd. Nabestaanden hebben altijd de keuze of ze deze willen ontvangen. Een enkele keer zijn ze er nog niet aan toe, of hebben ze juist het hoofdstuk afgesloten.

De brief kan via de NTS of de transplantatiecoördinator worden gestuurd. Zij zorgen er voor dat het bij de juiste familie terecht komt.

NabestaandenContact

De nieuwsbrief NabestaandenContact is er speciaal voor de familie van donoren. In NabestaandenContact staan verhalen van mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Nabestaanden vertellen in deze verhalen hoe ze met hun verlies en het donorschap zijn omgegaan. Hoe zij achteraf terugkijken op de donatie, en hoe dit van invloed is geweest op de verwerking van hun verdriet. Daarnaast zijn er interviews met ontvangers van een orgaan. Zij vertellen wat de donatie voor hen betekent.

Als u deze gratis nieuwsbrief wilt ontvangen, kunt u een e-mail sturen naar nabestaanden@transplantatiestichting.nl. U ontvangt dan 2 keer per jaar NabestaandenContact.

Bestelformulier

Hoe kan ik je ooit bedanken?

Het boek 'Hoe kan ik je ooit bedanken?' is een verzameling bedankbrieven van mensen die een orgaan of weefsel hebben ontvangen. Prachtige brieven, recht uit het hart. De brieven worden afgewisseld met foto’s van mensen die betrokken waren; als getransplanteerde, partner van de getransplanteerde of als nabestaande van een familielid die organen of weefsels heeft afgestaan na overlijden.

Bestelformulier

Rouwverwerking

Verschillende organisaties helpen bij rouwverwerking na het verlies van een vriend of familielid":

Nationaal Donormonument en TransplantERENdag

Het Donormonument herdenkt alle donoren die hun organen en weefsels hebben afgestaan. Het is een plaats waar ontvangers van een donororgaan hun donor - anoniem - kunnen bedanken. Daarnaast is het een plek waar vrienden en familie van donoren troost kunnen vinden. Door hen hebben anderen een nieuwe kans gekregen.

Het monument staat naast de Grote Kerk in Naarden. Om de 2 jaar, ieder even jaar, organiseert de stichting Donormonument in Naarden de TransplantERENdag, een bijeenkomst waar ontvangers van een orgaan en familie van donoren samen de donoren gedenken en bedanken.

Lees meer over afscheid na donatie

Meer weten over orgaandonatie?