Hoe praat je als arts met familie en naasten over donatie?

21 maart 2022

Wanneer u net een dierbare bent verloren, is er veel verdriet. Dan is een gesprek over orgaandonatie of weefseldonatie niet gemakkelijk. Maar als de overledene toestemming heeft gegeven voor donatie moeten artsen wel aan de familie vertellen wat er gaat gebeuren rond de donatie.  Zij willen dat op zo’n manier doen dat de naasten goed worden geïnformeerd, maar ook dat iedereen er later met een goed gevoel op terug kan kijken. 

Op dit plaatje is een arts in gesprek met een nabestaande

Oprechte aandacht 

Een onderzoek onder nabestaanden van donoren dat vorig jaar is uitgevoerd bevestigde dat een goed gesprek en goede begeleiding van nabestaanden rond donatie heel belangrijk zijn. Oprechtheid en aandacht van artsen en verpleegkundigen maken echt een verschil, en artsen willen daarom zo’n gesprek ook zo goed mogelijk voeren. 

Training Communicatie rond donatie

Daarom heeft de NTS een training voor artsen gemaakt: Communicatie rond donatie. Met deze training kunnen zij leren en oefenen om te praten over donatie met mensen die iemand zijn verloren. Iedere situatie is anders, en daar wordt ook in deze training op ingespeeld. De training bestond al een tijdje, maar is nu helemaal vernieuwd. Er is een e-learning met filmpjes met professionele acteurs, en een actuele gesprekstraining voor artsen en betrokken medisch professionals.  

Deze training geeft een goede ondersteuning aan de artsen en donatieprofessionals die zo’n moeilijk gesprek moeten gaan voeren. En dat zowel zij als de naasten van de donor op het gesprek positief kunnen terugkijken. 

Weet uw familie wat uw keuze is bij donatie? 

Het is goed dat artsen zich trainen in het gesprek met naasten. Maar nog belangrijker is dat u zelf zorgt dat uw familie niet verrast wordt. Weten uw naasten hoe u in het Donorregister staat?  

Praat er eens met elkaar over. Het is voor uw familie én voor de arts heel fijn als ze weten hoe u over donatie denkt. Deze gesprekstips kunnen u hierbij helpen. Hier kunt u meer te lezen over de training Communicatie rond donatie