Nierdonatie bij leven

Nierdonatie bij leven heeft voordelen voor de ontvanger. Maar een nier afstaan is nooit vanzelfsprekend. Het is belangrijk dat je eerst meer weet over de voorwaarden, de risico's en de operatie.

Bestel brochures donatie bij leven

Hoe werkt nierdonatie bij leven?

Allereerst moet je aan een aantal wettelijke voorwaarden voldoen. Ook moet je goed nadenken over je besluit en alle risico’s. Weeg de voor- en nadelen goed af. Als je jezelf hebt aangemeld bij een transplantatieziekenhuis word je onderzocht om te kijken of je lichamelijk gezond genoeg bent om een nier te doneren en of je ook psychisch de gevolgen van de donatie aankan.

Lees meer over hoe je een nier kunt afstaan en of dit wel kan:

Aan wie kun je doneren?

Je kunt bij leven een orgaan doneren aan je partner, aan een familielid of aan een onbekende. Als je jouw nier wil doneren, kun je ook meedoen aan een speciaal cross-over programma. Met dit programma geef je nierpatiënten op de wachtlijst, die moeite hebben met een vinden van een passende donornier, meer kans op een geslaagde transplantatie.

Lees meer over:

De operatie en nazorg

Om een nier te doneren moet je geopereerd worden. Deze operatie kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. Na de operatie heb je tijd nodig om te herstellen.

Lees meer over de onderzoeken, operatie en de nazorg bij nierdonatie leven.

Onkosten en vergoedingen

De overheid vindt dat je als donor niet allerlei kosten moet maken om een nier af te staan. Maar het is verboden om geld of kostbare cadeaus te ontvangen in ruil voor een nier of deel van je lever. 

Lees meer over de onkosten en vergoedingen van donatie bij leven:

Laat je terugbellen door een deskundige

Heb je vragen over nierdonatie bij leven? Laat je terugbellen door een deskundige

Velden met een * zijn verplicht.