Ga naar de inhoud

Hoe registreer ik me als orgaandonor?

Er komt een wetswijziging in de huidige donorwet. De wijziging houdt in dat vanaf de zomer in 2020 iedere Nederlander van 18 jaar en ouder een keuze moet registreren.  Registratie is een eenvoudige manier om te laten weten wat je wilt: wel of geen donor worden. Beslis nu zelf, dan ben je er bovendien van verzekerd dat er volgens jouw keuze wordt gehandeld en voorkom je dat je familie op een emotioneel moment een moeilijk besluit moet nemen.

Je kunt je op 3 manieren registreren in het Donorregister:

  1. Via digitale registratie (met een DigiD-code) in het Donorregister
  2. Je vult online een formulier in, dat je daarna per post ontvangt om te ondertekenen 
  3. Door een papieren donorformulier in te vullen en op te sturen naar het Donorregister

Het Donorregister stuurt binnen enkele dagen na ontvangst van de digitale registratie of  binnen vier weken na ontvangst van een papieren donorformulier een bevestiging van de registratie naar je toe. Ook als je hebt laten vastleggen dat je geen toestemming voor donatie geeft, krijg je een bevestiging.

Wijzigingen doorgeven

Voordat de registratie rechtsgeldig wordt, heb je de gelegenheid je keuze en andere gegevens te controleren. Je krijg hiervoor een bevestiging van je registratie. Eventuele fouten kun je aan het Donorregister doorgeven of digitaal wijzigen. 

Staat je keuze eenmaal in het Donorregister, dan kun je die altijd weer veranderen. Wijzig je keuze digitaal of vul een nieuw donorformulier in.

Sta ik al geregistreerd?

Controleren of je al geregistreerd staat kan op 2 manieren. Log in met je DigiD bij het Donorregister of laat het Donorregister het voor je nakijken. Dat laatste kan via het formulier Aanvraag registratiebevestiging dat je nadat je het hebt ingevuld kunt opsturen naar het Donorregister of e-mailen naar info@donorregister.nl.

Bekijk de animatie over donorregistratie: 

Duidelijkheid voor iedereen

Vastleggen van je keuze geeft duidelijkheid en zekerheid aan je familie en iedereen die verder bij donatie is betrokken, zoals de arts. Het Donorregister is gekoppeld aan de gemeentelijke basisadministratie waardoor je adresgegevens altijd actueel zijn.

Als je echt geen donor wilt zijn: gebruik dan de keuze ‘Nee’ bij je registratie. Dat maakt het duidelijker voor iedereen.

Zorgvuldig met jouw gegevens

Via het Donorregister kan een arts 24 uur per dag zien wat iemand heeft besloten. Alléén bevoegde artsen mogen dit doen, na het overlijden of vlak daarvoor. Het Donorregister geeft nooit informatie aan anderen en gaat altijd zorgvuldig met je gegevens om. Niet alleen bij je keuze, ook bij je persoonlijke gegevens worden de wettelijke richtlijnen rondom privacy altijd gevolgd.

Andere wilsverklaringen

Vóór 1998 droegen mensen een donorcodicil (kaartje) bij zich om te laten weten dat ze organen en weefsels wilden doneren. Dat codicil moesten ze altijd bij zich hebben, want hun keuze was nergens anders vastgelegd. Sinds de Wet op de orgaandonatie (WOD) kan iedereen vanaf 12 jaar zijn keuze centraal vastleggen. 

Wil je liever op een andere manier je keuze vastleggen? Dat kan, bijvoorbeeld met een papieren verklaring met datum en je handtekening. Het is dan wel belangrijk dat je deze verklaring altijd  bij je draagt. 

Onderdeel van het CIBG

Het Donorregister is een onderdeel van het CIBG: Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg. Het CIBG is een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De organisatie verzamelt en verwerkt gegevens, en levert deze uit. Het CIBG registreert bijvoorbeeld orgaandonoren in het Donorregister en zorgverleners in het BIG-register.

Hans Evers, geestelijk verzorger op de intensive care van het LUMC

‘Nabestaanden willen in het hoofd van hun dierbare kruipen’

Op de afdeling intensive care (IC) komen grote levensvragen ineens in een ander daglicht te staan. Hans Evers, geestelijk verzorger op de IC, ondersteunt mensen daarbij, bijvoorbeeld als ze afscheid moeten nemen van een dierbare.

Lees hoe pastoraal werker Hans nabestaanden begeleidt