Ga naar de inhoud

Logo Nederlandse Transplantatie StichtingNederlandse Transplantatie Stichting

Zoekveld
Attentie!
Attentie!
Michiel en Marlous van Megen wandelen buiten

michiel_marlous_vanmegen_nabestaande_carrousel_overlay.png

https://www.transplantatiestichting.nl/sites/default/files/caroussel/michiel_marlous_vanmegen_nabestaande_carrousel_overlay.png

‘De ontvanger van haar
nier schreef dat hij
zijn leven terug had’

De moeder van Marlous en Michiel
doneerde organen

Lees hun verhaal

Donor worden?

Donor worden. Een belangrijke beslissing. Lees alles over wat het betekent om donor te zijn. Is voor jou alles al duidelijk? Of twijfel je nog?
Meer over donor worden

Kom in actie

Ook jij kunt helpen om orgaandonatie onder de aandacht te brengen. Geef bijvoorbeeld een presentatie, nodig een gastspreker uit of besteed er in de klas aandacht aan.
Naar onderwijs en actie

Donor melden?

Als arts een mogelijke donor aanmelden?
Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar. Stappen donor aanmelden

Nieuws

Flinke toename van weefsel- en orgaandonoren

Vorig jaar stonden 273 mensen na hun overlijden organen af voor transplantatie en 2.398 overledenen doneerden hiervoor hun weefsels. Niet eerder waren er in Nederland zoveel mensen die dat deden. Er vonden in ons land 815 transplantaties plaats met organen van overleden donoren. Dat is een stijging van 15 procent ten opzichte van 2017.

Meer donorlevers geschikt voor transplantatie dankzij nieuwe methode

Artsen rond het bed van een patiënt

Artsen in Rotterdam en Leiden hebben met succes een nieuwe methode gebruikt om de kwaliteit en bruikbaarheid van donorlevers en -alvleesklieren van overleden donoren in de operatiekamer te testen. In de toekomst hopen de artsen hierdoor meer donororganen met succes te transplanteren en patiënten te helpen die op een orgaan wachten. 

Eerdere berichten

Cijfers

Meer cijfers

in 2018 gaven 273 mensen organen en 2398 mensen weefsels na hun dood kregen 2611 mensen een orgaan, cornea of hartklep van een overleden donor eind 2018 wachtten nog 1868 patiënten op een orgaan, cornea of hartklep

Dit zijn de totalen van 2018, verzameld op 26 mei 2019. Aantal wachtenden = transplantabele patiënten.