Nierdonatie bij leven

Nierdonatie bij leven heeft voordelen voor de ontvanger. Maar een nier afstaan is nooit vanzelfsprekend. Het is belangrijk dat u eerst meer weet over de voorwaarden, risico's en operatie.

Brochures donatie bij leven

Hoe werkt nierdonatie bij leven?

U dient in eerste plaats te voldoen aan een aantal wettelijke voorwaarden. Ook moet u goed nadenken over uw besluit, alle risico’s en de voor- en nadelen goed afwegen. Na aanmelding bij het transplantatieziekenhuis wordt u onderzocht om te kijken of u fysiek gezond genoeg bent om een nier te doneren en of u de gevolgen van de donatie psychisch goed aankan.

Lees meer over hoe u een nier kunt afstaan en of dit wel kan:

Aan wie kunt u doneren?

U kunt bij leven een orgaan doneren aan uw partner, een familielid of aan een onbekende. Als u uw nier wilt doneren, kunt u ook meedoen aan een speciaal cross-over programma.

Lees meer over:

De operatie en nazorg

Wanneer duidelijk is dat u geschikt bent om te doneren, kan het nog even duren voordat de operatie wordt gepland. Want vaak is er op dat moment nog geen ‘indicatie voor transplantatie’. Anders gezegd: de ontvanger heeft nog zoveel nierfunctie dat hij nog geen transplantatie nodig heeft.

Lees meer over de onderzoeken, operatie en de nazorg  bij nierdonatie leven.

Onkosten en vergoedingen

De overheid vindt dat u als donor niet allerlei kosten moet maken om een nier af te staan. Maar het is verboden om geld of kostbare cadeaus te ontvangen in ruil voor een nier of deel van uw lever. 

Lees meer over de onkosten en vergoedingen van donatie bij leven:

Cijfers: Orgaandonatie door levende donoren

Meestal gaat het bij donatie bij leven om levende nierdonatie. Een levende donor kan ook een stukje van de lever geven. Bekijk hier de cijfers over levende donoren. 

Bij niertransplantaties komt er vaker een nier van een levende donor dan van een overleden donor. We laten hier ook nog zien wat de relatie is tussen de donor en de patiënt.

Laat u terugbellen door een deskundige

Heeft u vragen? Laat u terugbellen door een deskundige