Ga naar de inhoud

Welke organen en weefsels kun je doneren?

Je geeft alleen toestemming voor de op het donorformulier aangegeven weefsels en organen. Bekijk welke organen en weefsels je kunt doneren.

Welke organen en weefsels
kun je doneren?

Huid

Huid

Huid is nodig voor brandwonden. Het vermindert de pijn en voorkomt grote littekens.Het wordt in een heel dunne laag afgenomen. Soms kan ook een wat dikkere laag worden afgenomen, die kan worden bewerkt en gebruikt voor mensen met hele diepe brandwonden. Huid groeit meestal niet aan als eigen huid. Maar na een speciale bewerking kan dat soms wel. Huid komt van de rug, flanken en benen. Nooit van andere plaatsen van het lichaam.

voorlezen

Oogweefsel

Hoornvlies

Mensen met een troebel hoornvlies kunnen alleen weer zien met een nieuw hoornvlies. Een bril of contactlenzen helpen dan niet. Hoornvliezen maken deel uit van de ogen, net als de oogrok. De oogrok is het buitenste witte laagje van het oog, dat soms gebruikt kan worden voor reconstructie van ogen en oogleden. Bij donatie wordt het hele oog verwijderd en vervangen door een kunstoog. De ogen worden daarna gesloten

voorlezen

Hartkleppen

Hartkleppen

De hartkleppen werken als een ventiel: ze zorgen ervoor dat het bloed bij het uitpompen niet kan terugstromen in het hart. Hartkleppen kunnen 'lekken', waardoor het lichaam te weinig zuurstof krijgt. Voor hartklepdonatie wordt het hele hart uitgenomen.

voorlezen

Bot- en peesweefsel

Bot- en peesweefsel

Donorbot vervangt aangetast bot, bijvoorbeeld bij kanker of bij heupoperaties. Kraakbeen en pezen worden soms gebruikt bij een behandeling van kleine specifieke aandoeningen. Botten kunnen worden uitgenomen van verschillende plekken van het lichaam, en worden na uitname altijd vervangen door een prothese.

voorlezen

Grote vaten

Grote vaten

Bij donatie van bloedvaten gaat het om de lichaamsslagader en het dijbeenbloedvat. De lichaamsslagader is van levensbelang. Een arts kan een dijbeenbloedvat gebruiken om patiënten te helpen bij wie de eigen bloedvaten beschadigd zijn. 

voorlezen

Hart

Hart

Het hart pompt het bloed door het lichaam. Iemand komt voor transplantatie in aanmerking wanneer er sprake is van een zeer ernstige hart- of hartspierziekte: de overlevingskans zonder transplantatie is dan uiterst klein.

voorlezen

Longen

Longen

De longen zorgen voor zuurstof in ons bloed. Ook wordt kooldioxide, een afvalstof uit het lichaam, via de longen uitgescheiden. Bij patiënten met een ernstige longziekte dreigt het lichaam te verstikken.

voorlezen

Lever

Lever

De lever maakt giftige stoffen onschadelijk. Hij produceert ook gal, dat zorgt voor een betere opname van vetten in de darm. Ook maakt de lever belangrijke eiwitten die het lichaam nodig heeft.

Is de lever ziek, dan kan de lever giftige stoffen niet meer onschadelijk maken en afvoeren. Dan treedt een dalend bewustzijn op. Soms met dodelijke afloop.

voorlezen

Nieren

Nieren

De nieren zuiveren het bloed. Zij zorgen onder andere voor de verwerking en verwijdering van afvalstoffen en voor de afvoer van overtollig vocht uit ons lichaam. Wanneer de nieren niet goed werken, wordt het lichaam vergiftigd.

Eén gezonde nier kan al het werk doen. Daarom krijgt de ontvanger van een donornier per transplantatie altijd maar één nier.

voorlezen

Alvleesklier

Alvleesklier

De alvleesklier (pancreas) speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling. Dit orgaan maakt het hormoon insuline aan. Insuline regelt de energiehuishouding van het lichaam. Als er geen of te weinig insuline wordt gemaakt, spreken we van suikerziekte (diabetes). Suikerziekte kan leiden tot nierafwijkingen.

voorlezen

Dunne darm

Dunne darm

Alleen de dunne darm kan worden getransplanteerd. De dunne darm haalt alle voedzame bestanddelen uit het eten. Een transplantatie is noodzakelijk wanneer door darmaandoeningen de dunne darm ernstig is verkort.

voorlezen