Nieuw(s)

• Hoe praat je als arts met familie en naasten over donatie?

21 maart 2022

Wanneer u net een dierbare bent verloren, is er veel verdriet. Dan is een gesprek over orgaandonatie of weefseldonatie niet gemakkelijk. Maar als de overledene toestemming heeft gegeven voor donatie moeten artsen wel aan de familie vertellen wat er gaat gebeuren rond de donatie.  Zij willen dat op zo’n manier doen dat de naasten goed worden geïnformeerd, maar ook dat iedereen er later met een goed gevoel op terug kan kijken.

• ‘Machineperfusie is de toekomst voor meer en betere donorharten en -longen’

10 maart 2022

Hoe kun je zorgen voor meer beschikbare donorharten en -longen van goede kwaliteit? Arts-assistent Thoraxchirurgie in het UMC Groningen Vincent van Suylen onderzocht het tijdens zijn promotieonderzoek. ‘Door krachten te bundelen en de perfusiestrategie samen te verbeteren is er nog veel winst te behalen.’

• Kandidaten gezocht voor videoserie Donorpraat

23 februari 2022

Praten over orgaandonatie? Dat doe je misschien niet snel. Het is best een lastig onderwerp en het kan ook ongemakkelijk voelen om stil te staan bij de dood. Toch is het belangrijk om te praten over jouw wensen.

• Meldpunt Orgaanhandel van start

7 februari 2022

Vanaf maandag 7 februari 2022 is het Meldpunt Orgaanhandel van start. De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) verzamelt via dit online meldpunt data over reisgedrag van of naar het buitenland voor orgaantransplantaties. Deze kennis moet bijdragen aan de strijd tegen illegale orgaanhandel. Medisch professionals kunnen met hun melding een belangrijke bijdrage leveren aan de veiligheid van patiënten en donoren.

• De NTS bestaat 25 jaar!

25 januari 2022

In 1997 werd de Nederlandse Transplantatie Stichting opgericht als gevolg van de invoering van de Wet op de orgaandonatie. Dat maakt 2022 tot een lustrumjaar.

• Jaarcijfers 2021: aantal orgaantransplantaties gestabiliseerd; wachtlijst stijgt

20 januari 2022

20 januari 2022 - De coronapandemie heeft in 2021 minder invloed gehad op het aantal orgaandonaties en -transplantaties dan in 2020. Ondanks de aanhoudende druk op de zorgcapaciteit, met name op de IC, is het gelukt om orgaandonaties en -transplantaties zoveel mogelijk door te laten gaan. Tegelijkertijd is het aantal Nederlanders dat wacht op een nier, hart of long gestegen. Dat blijkt uit de voorlopige jaarcijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).

• Aandacht en empathie helpen naasten van donoren

10 januari 2022

Hoe ervaren nabestaanden het proces rond de donatie van organen of weefsel van een dierbare? Welke momenten zijn belangrijk, waar gaat het goed en wat kan beter? De NTS bracht de ‘reis’ in kaart die nabestaanden maken vanaf het moment dat hun dierbare overlijdt. Het leverde mooie inzichten op voor de praktijk.

• Donorgame in CORPUS leert jongeren over orgaandonatie

23 december 2021

Hoe werkt orgaandonatie en wat is daar allemaal voor nodig? Sinds juli kunnen jongeren dit ontdekken in museum CORPUS via een educatieve donorgame. De tentoonstelling waar deze game bij hoort, is samen met de NTS ontwikkeld. Transparant sprak met Philippe Remmers, managing director van CORPUS, en Michèle van Beek (NTS).

• Corneachirurg en medisch adviseur NTS Annemiek Rijneveld ontvangt bijzondere prijs

11 oktober 2021

Corneachirurg Annemiek Rijneveld heeft zaterdag 9 oktober op Europese Donordag de Hennie Völker-Dieben award ontvangen voor haar werk tijdens de COVID-pandemie. Deze waardering ontving ze vanuit haar rol als medisch adviseur van de NTS.

• 9 oktober Europese Donordag: Coronapandemie had impact op donaties en transplantaties

9 oktober 2021

Anderhalf jaar Coronapandemie heeft ook veel impact gehad op het donatie- en transplantatie-programma. Wereldwijd daalde het aantal transplantaties, in sommige landen zelfs met 60 procent. In Nederland is gelukkig na een aanvankelijke daling van het aantal donaties en transplantaties dit jaar een goed herstel te zien. De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) zet de cijfers op een rij in het kader van de Europese Donordag, waarmee jaarlijks aandacht wordt gevraagd voor het belang van orgaan- en weefseldonatie.