Nieuw(s)

 • Naomi Nathan gestart als directeur-bestuurder bij de Nederlandse Transplantatie Stichting

  1 februari 2023

  Op 1 februari 2023 is Naomi Nathan gestart als directeur-bestuurder van de Nederlandse Transplantatie Stichting.  Ze ziet ernaar uit: ‘We doen er alles aan om mensen te helpen voor wie een nieuw orgaan levensreddend is of een nieuw weefsel een verschil van dag en nacht betekent. Met in 2022 het hoogste aantal orgaandonaties ooit ligt daar een mooie basis voor klaar.’

 • Jaarcijfers 2022: hoogste aantal orgaandonoren in één jaar

  23 januari 2023

  LEIDEN – In 2022 waren er in Nederland meer orgaandonoren na overlijden dan ooit. Hiermee zijn de aantallen eind 2022 terug op het niveau van voor Covid-19, na twee jaar waarin de coronapandemie grote invloed had op het aantal orgaan- en weefseldonaties. Sommige categorieën organen werden aanzienlijk meer getransplanteerd. Innovaties zorgden er bovendien voor dat meer organen per donor geschikt konden worden gemaakt voor transplantatie. Voor een aantal organen (lever, long, hart en pancreas) heeft dit geresulteerd in een kortere wachtlijst. 

 • Afscheid Bernadette Haase, directeur NTS: van pionieren naar professionele keten

  20 januari 2023

  Vrijdag 20 januari 2023 vond in Leiden het afscheid plaats van Bernadette Haase, vanaf de oprichting directeur van de Nederlandse Transplantatie Stichting. Ruim 150 relaties en partners uit het medisch werkveld en medewerkers van de NTS vierden de mooie resultaten die zij samen met de donatie- en transplantatieketen heeft neergezet. In 25 jaar tijd werd de pioniersclub een professionele keten.

 • Start bewustwordingscampagne 'Geen Bezwaar'

  30 november 2022

  Eind november start de Rijksoverheid een landelijke voorlichtingscampagne die zich richt op mensen die met ‘geen bezwaar’ in het Donorregister staan geregistreerd. Het gaat hier om een kwart van de Nederlanders. Tegelijk start de Nederlandse Transplantatie Stichting een online campagne die zich specifiek richt op Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond.

 • Naomi Nathan per 1 februari 2023 nieuwe directeur-bestuurder van de NTS

  23 november 2022

  Naomi Nathan wordt per 1 februari 2023 de nieuwe directeur-bestuurder van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). ‘Met haar komst verwelkomen we een ervaren directeur en manager in de zorg die de NTS verder zal leiden in onze missie om zoveel mogelijk patiënten te helpen met een transplantatie, met respect voor donoren en hun omgeving’, aldus Stefan Berger, voorzitter raad van toezicht.

 • Europese Donordag op 8 oktober

  7 oktober 2022

  Op Europese Donordag vragen we ieder jaar aandacht voor orgaan- en weefseldonatie. Hoeveel weet jij over orgaan- en weefseldonatie? De NTS maakte een quiz.

 • NTS viert belangrijke mijlpaal: veel bereikt in 25 jaar

  30 juni 2022

  De Nederlandse Transplantatie Stichting viert haar 25-jarig jubileum. Om deze historische mijlpaal te markeren, organiseerde de NTS vandaag een speciaal lustrumevenement. Karla van Rooijen, directeur Geneesmiddelen en Medische Technologie bij VWS, sprak er namens minister Ernst Kuipers: “Waar voor de één het leven eindigt, krijgt daarmee een ander het leven juist terug. En de NTS zorgt er al 25 jaar voor dat dat eerlijk en transparant gebeurt.”

 • Donatie- en transplantatieprofessionals in de schijnwerpers

  28 juni 2022

  Wat doen professionals om donatie en transplantatie van organen en weefsels mogelijk te maken? In 10 nieuwe video’s vertellen zij over hun werk en motivatie. Het levert een boeiend kijkje achter de schermen op.

 • Nederlanders spreken zich uit over dieren als orgaandonor

  24 mei 2022

  Mensen in Nederland staan over het algemeen open voor onderzoek naar het gebruiken van dieren als orgaandonor, als daarmee het leven van ernstig zieke patiënten sterk verbetert. Wel moet er veel aandacht zijn voor dierenwelzijn, en voor onderzoek naar behandelingen waarvoor geen dieren nodig zijn. Dat blijkt uit het rapport Het dier als donor, dat het Rathenau Instituut en NEMO Kennislink op 23 mei presenteerden.

 • Hoe praat je als arts met familie en naasten over donatie?

  21 maart 2022

  Wanneer u net een dierbare bent verloren, is er veel verdriet. Dan is een gesprek over orgaandonatie of weefseldonatie niet gemakkelijk. Maar als de overledene toestemming heeft gegeven voor donatie moeten artsen wel aan de familie vertellen wat er gaat gebeuren rond de donatie.  Zij willen dat op zo’n manier doen dat de naasten goed worden geïnformeerd, maar ook dat iedereen er later met een goed gevoel op terug kan kijken.