• ‘Wat er ook gebeurt, die dag ben ik vrij’

  27 juni 2022

  Ronald Kamp (33) kreeg op 20 november 2020 een nier van zijn broer Jeroen (31). ‘Hij heeft me mijn leven teruggegeven.’

 • Voorspelmodel voor tijd tot overlijden

  16 mei 2022

  Orgaandonatie na stilstand van de bloedsomloop (DCD-donatie) is alleen mogelijk als de potentiële donor overlijdt binnen twee uur na het staken van de medische behandeling. Daarna neemt de kwaliteit van de organen te veel af. Donatie-intensivist Angela Kotsopoulos (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) ontwikkelde een model om de tijd tot overlijden te voorspellen. In februari promoveerde ze op haar onderzoek.

 • Donordier-dialoog

  22 maart 2022

  In oktober werd een genetisch gemodificeerde varkensnier voor het eerst succesvol bij een mens getransplanteerd. Tenminste, de varkensnier werd voor enkele dagen gekoppeld aan het lichaam van een hersendode Amerikaanse patiënte met nierfalen. De varkensnier produceerde urine en creatinine, zag er normaal uit, en er traden geen acute afstotingsverschijnselen op. Het onderzoek wordt wereldwijd beschouwd als een doorbraak.

 • 'Ik sta een leven lang naast iemand'

  14 februari 2022

  In het UMC Utrecht heeft de longarts bij transplantaties een rechterhand: een verpleegkundig specialist. Marion Wessels vervult die rol al 20 jaar. Dat is lang, en dat komt doordat ze haar vak zo mooi vindt. Ze vertelt waarom.

 • ‘We hebben enorme waardering voor hoe het is gegaan’

  10 januari 2022

  Door een herseninfarct kwam er dit voorjaar abrupt een einde aan het actieve leven van de 72-jarige vader van de broers Rutger, Stephan en Jaap Jan uit Bunschoten. Maar hij gaf nog wel iets van dat leven door.

 • ‘Ik voel me herboren’

  27 december 2021

  Denice van der Pluijm (35) kan weer voor haar zoontje zorgen na een levertransplantatie. “Alles is anders sinds die dag.”