Uitnamechirurgie

Het certificaat uitnamechirurgie is een voorwaarde om in Nederland donoroperaties van de buikorganen te mogen uitvoeren. Aankomende uitnamechirurgen behalen het benodigde certificaat met deze opleiding uitnamechirurgie bij orgaandonatie.

De opleiding bestaat uit 3 elementen:

1. De e-learning CASK Multi Organ Donation Procurement Surgery

2. Training on the job

Deelnemers voeren onder supervisie minimaal 10 operaties van de nier, 10 van de lever en 6 van de pancreas uit. In het portfoliosysteem Vrest kunnen chirurgen in opleiding tot uitnamechirurg hun verrichtingen en beoordelingen (OSATS) registreren en door supervisoren laten accorderen.
  3. De International Donor Surgery & Organ Perfusion Masterclass

De Nederlandse Transplantatie Stichting organiseert deze Masterclass in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum.

Starten met de opleiding

Ben je supervisor of chirurg die met de opleiding wil starten? Dat kan op elk gewenst moment. Meld je aan via een mail naar scholing@transplantatiestichting.nl

Aanmelden voor het praktijkexamen

Heb je voldoende operaties uitgevoerd en de OSATS in het portfoliosysteem geregistreerd? Heb je daarnaast de e-learning afgerond en de Masterclass gevolgd? Zo ja, dan kun je je aanmelden voor het praktijkexamen. De Nederlandse Transplantatie Stichting coördineert het examen en de certificering. Het praktijkexamen wordt altijd afgenomen door een gecertificeerd chirurg van 1 van de 4 niet-eigen centra. Mail naar scholing@transplantatiestichting.nl.

De NVvH heeft deze opleiding geaccrediteerd met 24 punten.